Vesti -

Zelenski otkriva: Investicije u ratno vreme - put ka prosperitetu Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da čak i za vreme rata investicije stižu u Ukrajinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

On je dodao da za oporavak i stabilan ekonomski razvoj, obim ovih investicija treba da bude znatno veći.

"Ako budemo imali pouzdan sistem PVO i radna mesta, ljudi će se vraćati u Ukrajinu i sada, dok traje rat. Naša zemlja ne samo da će se boriti za svoju slobodu, već će i nastaviti da živi", rekao je Zelenski na sastanku sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso, koja boravi u poseti Ukrajini.

Zelenski je zahvalio EBRD za nepokolebljivu podršku Ukrajini u borbi protiv ruske agresija i za finansiranje razvojnih projekata u zemlji, saopštila je pres služba predsednika države, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je zainteresovana za nastavak saradnje sa EBRD, posebno u oblastima energetske bezbednosti, finansiranja trgovine, podrške kritičnoj infrastrukturi i opštinama, bezbednosti hrane, korporativnog sektora i drugim oblastima.

Zelenski je istakao potrebu za jačanjem finansiranja projekata u privatnom sektoru, kao i za privlačenje dodatnog privatnog kapitala za obnovu zemlje.

Reno-Baso je ocenila da se privreda Ukrajine stabilizovala i nastavila da funkcioniše na značajnom delu teritorije zemlje.

Ona je navela i razgovore sa ukrajinskom vladom i premijerom u vezi sa pripremama za zimski period.

"Nastavićemo da podržavamo Ukrenergo u izgradnji protivvazdušne odbrane. Takođe radimo sa Naftogasom na obezbeđivanju velikih rezervi gasa. Pored toga, imamo projekat sa Ukrhidroenergom i nastavićemo da finansiramo Ukrzaliznicu i transport", rekla je Reno-Baso.

EBRD planira da se fokusira na projekte u privatnom sektoru, uključujući povećanje proizvodnih kapaciteta u poljoprivredi, dodala je.

Takođe, EBRD radi na povećanju odobrenog kapitala, što će omogućiti dodatno finansiranje rekonstrukcije Ukrajine, poručila je predsednica Evropske banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.