Vesti -

Zabranili prodaju ovog slatkiša: Može izazvati rak

Neke indijske države su zabranile prodaju šećerne vune zbog straha da omiljena dečja poslastica izaziva rak, piše BBC.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/BublikHaus
Ilustracija: Shutterstock/BublikHaus

Prošle nedelje indijska država Tamil Nadu uvela je zabranu nakon što je u uzorcima poslatim na testiranje potvrđena prisutnost rodamina-B, supstance koja izaziva rak.

Ranije ovog meseca savezna teritorija Pondišeri zabranila je slatkiš, dok su druge države počele da testiraju njegove uzorke.

Šećerna vuna, koju u Indiji zbog izgleda nazivaju i ‘buddi-ka-baal‘ (‘kosa starice‘), popularna je među decom širom sveta.

Uvek može da se kupi u zabavnim parkovima i na sajmovima, a deca je vole zbog lepljive teksture koja se topi u ustima.

Međutim, neki indijski zvaničnici kažu da je slatkiš opasniji nego što se čini, prenosi Jutarnji list.

P. Satiš Kumar, službenik za bezbednost hrane u gradu Čenaj u Tamil Naduu, rekao je za Indijan ekspres da rodamin-B u šećernoj vuni "može da dovede do raka i da utiče na sve organe u telu".

Njegov tim pregledao je prošle nedelje ponudu prodavaca slatkiša na plaži u gradu i ustanovio da slatkiše koji se prodaju u gradu proizvode nezavisni prodavci, a ne registrovane fabrike.

Nekoliko dana kasnije vlada je objavila zabranu prodaje šećerne vune nakon što su laboratorijski testovi u uzorcima otkrili prisutnost hemijskog spoja rodamina-B. Hemikalija šećernoj vuni daje fluorescentnu ružičastu nijansu i koristi se za bojenje tekstila, kozmetike i mastila.

Studije su pokazale da hemikalija može da poveća rizik od raka, a Evropa i Kalifornija zabranile su njenu upotrebu kao boje za hranu.

Ministar zdravstva Ma Subramanijan rekao je u izjavi da je korišćenje rodamina-B u "pakovanju, uvozu, prodaji hrane ili posluživanju hrane koja ga sadrži na venčanjima i drugim javnim događajima bilo kažnjivo prema Zakonu o sigurnosti hrane i Zakonu o standardima iz 2006".

Nakon Tamil Nadua, i susedna država Andra Pradeš takođe je počela da testira uzorke slatkiša kako bi proverila prisutnost kancerogene hemikalije.

A ranije ove nedelje novine Nju Indija ekspres izvestile su da se službenici za sigurnost hrane u Delhiju takođe zalažu za zabranu šećerne vune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.