Vesti -

Zabrana: Sledi masovno povlačenje ovih proizvoda

Šljokice u kozmetici i razni sjajevi trebalo bi da odu u istoriju nakon odluke Evropske komisije (EK).

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Shutterstock/Suti Stock Photo
Foto: Shutterstock/Suti Stock Photo

Nova odluka ograničava primenu mikroplastike koja se namerno dodaje i ispušta iz proizvoda, zbog čega trgovci kozmetikom pripremaju akcijske prodaje takvih proizvoda.

EK je 25. septembra donela meru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU o hemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namerno dodaje proizvodima. Ta mera se ne odnosi samo na kozmetičku industriju, nego ima i šire implikacije.

Ipak, u idućih 20-tak dana novo pravilo će biti najuočljivije upravo u trgovini kozmetikom. Kako je rekla Veronika Terzić iz koprivničke trgovine Pegot, specijalizovane za art, hobby i frizerski asortiman, oni su već počeli pripreme za akcijsku prodaju pojedinih kozmetičkih proizvoda koji sadrže mikroplastiku, prenosi Seebiz.

"Upravo smo primili mejl od poznatog proizvođača asortimana za nokte da se s tržišta do 16. oktobra povlače svi proizvodi koji u sebi sadrže mikroplastiku. Popis proizvoda je zaista dugačak jer nisu u pitanju samo lakovi za nokte koji sadrže šljokice, nego i razni drugi delovi asortimana, npr. pigmenti i folije koji daju poseban sjajni izgled manikiru, a trenutno su vrlo popularni na tržištu", kaže Terzićeva.

Novim merama sprečiće se ispuštanje oko pola miliona tona mikroplastike u okolinu. Zabraniće se prodaja same mikroplastike kao i proizvoda kojima je namerno dodata te se iz njih ispušta pri upotrebi. Za opravdane slučajeve primenjuju se odstupanja i prelazna razdoblja, kako bi subjekti na koje se nova pravila odnose mogli da se prilagode.

Primenjuje se široka definicija mikroplastike – obuhvata sve čestice sintetičkih polimera koje su manje od pet milimetara, a organske su, netopljive i otporne na razgradnju. Svrha je da se smanje emisije namerno dodate mikroplastike iz što većeg broja proizvoda.

Neki od brojnih uobičajenih proizvoda obuhvaćenih ograničenjem su granulirani materijali za punjenje koji se upotrebljavaju na veštačkim sportskim površinama, kozmetički proizvodi u kojima se mikroplastika upotrebljava u razne svrhe, deterdženti, omekšivači tkanine, šljokice, đubriva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lekovi i medicinski proizvodi.

Prve mere, na primer zabrana za šljokice i mikrokuglice počeće da se primenjuju kad ograničenje stupi na snagu, za 20 dana. U drugim slučajevima zabrana prodaje primenjivaće se nakon dužeg razdoblja, kako bi oni koji su pogođeni imali dovoljno vremena da razviju alternative.

Odstupanja od zabrane prodaje vrede za proizvode koji se upotrebljavaju na industrijskim lokacijama ili koji ne ispuštaju mikroplastiku, ali će njihovi proizvođači morati da daju upute o pravilnoj upotrebi i zbrinjavanju tih proizvoda kako bi se sprečilo ispuštanje mikroplastike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.