Vesti -

Vri u još jednoj zemlji

Danski poljoprivrednici su zabrinuti da će ih planovi vlade za uvođenje poreza na emisiju ugljenika primorati da smanje proizvodnju i da zatvore farme.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/Keld Navntoft
EPA/Keld Navntoft

Ova zemlja, kao veliki izvoznik svinjetine i mlečnih proizvoda, mogla bi da postane prva na svetu koja će uvesti porez na emisije ugljenika u poljoprivredi, a ovaj predlog ima široku političku podršku u zemlji, preneo je Rojters.

Kako navodi britanska agencija, uvođenjem poreza na ugljenik poljoprivrednicima Danska bi mogla da postigne pravno obavezujući cilj do 2030. godine – smanjenje emisije gasova staklene bašte za 70 odsto u odnosu na nivoe iz 1990. godine.

Međutim, takva mera takođe bi značila veće troškove za poljoprivrednike i, kao posledicu, umanjila proizvodnju za čak jednu petinu, napominje Rojters.

Najveći uticaj imao bi porez od 100 evra na milion tona emitovanog ugljen-dioksida (CO2), a razmatrani su i niži porezi.

"Ovi modeli su zasnovani na nečemu veoma razočaravajućem, da se smanjenje klimatskih promena može postići samo smanjenjem proizvodnje“, rekao je predstavnik proizvođača mlečnih proizvoda Arla fuds Peder Tuborg.

Danski istraživački centar za klimu Koncito navodi da se više od polovine danske zemlje obrađuje, a poljoprivreda čini oko trećinu emisija ugljenika u zemlji.

Poljoprivredni sektor Evropske unije postao je političko bojno polje, dok Unija nastoji da ispuni svoj cilj nulte neto emisije do 2050.

Poljoprivrednici širom Evropske unije protestuju nedeljama, kako bi skrenuli pažnju na probleme sa sve većim troškovima i porezima, birokratijom i prekomernim pravilima u oblasti ekologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.