Vesti -

Više im se isplati? Sve više prodavaca dopušta kupcima da zadrže i novac i robu

Posle šopinga na sniženjima za Crni petak i Sajber ponedeljak, mnogi žele da vrate određene komade koje su kupili.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/AndreyPopov
Ilustracija: Depositphotos/AndreyPopov

Sada prodavci u SAD sve češće na te zahteve odgovaraju da mogu da zadrže robu.

Nekada im se tako više isplati, nego da organizuju transport robe nazad u radnje, preneo je "Glas Amerike".

Podaci kompanije GoTRG pokazuju da je ove godine 59 odsto prodavaca ponudilo kupcima da robu zadrže, u slučaju da žele da je vrate jer bi vrednost slanja prevazišla vrednost robe.

Prošle godine takve ponude imalo je oko 26 kompanija, kaže Sender Šamis, direktor firme GoTRG, koja se bavi istraživanjem tržišta. Sve više kupaca koristi ovakvu ponudu kompanija, kaže Šamis, ali nije naveo koji prodavci imaju takvu politiku.

Ranije prognoze pokazale su da će kupci u Americi u ovoj prazničnoj šoping sezoni vratiti robu u vrednosti od 173 milijardi dolara, što je 28 odsto više nego prethodne godine.

Obično, prodavce košta oko 30 milijardi dolara da organizuju povrat robe koju kupci žele da vrate i to umanjuje profit jer moraju robu da transportuju, ponovo rasporede po radnjama i prodaju i to obično opet na sniženju.

Zbog toga je skoro 90 odsto trgovaca promenilo politiku ove godine i kupcima ponudilo kredit u radnjama ili počelo da naplaćuje povrat robe ili uslovljava kupce da vrate robu koju su kupili onlajn u prodavnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.