Vesti -

Uskoro nova pravila za sve koji se bave kriptovalutama

Veće EU je donelo Uredbu o tržištima kriptoimovine (MiCA) kojom se na nivou Evropske unije prvi put utvrđuje pravni okvir za taj sektor.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Sada je MiCA prošla i poslednju prepreku, tj. dogovorena je na sastanku ministara država članica unutar Veća, i spremna je za stupanje na snagu, prenosi Seebiz.

Uredba o tržištima kriptoimovine zaštitiće ulagače povećanjem transparentnosti i uspostavljanjem sveobuhvatnog okvira za izdavače i pružaoce usluga, što uključuje usklađenost s pravilima o sprečavanju pranja novca – barem je takva namera zakonodavca u ovom slučaju.

Novim pravilima obuhvaćeni su izdavači korisničkih tokena, tokena vezanih uz imovinu i stabilnih valuta (stablecoina). Obuhvaćeni su i pružatelji usluga kao što su mesta trgovanja i "novčanici" (wallet) u kojima se drži kriptoimovina.

Cilj regulatornog okvira je da zaštiti ulagače i očuva finansijsku stabilnost, a da istovremeno omogući inovacije i podstakne privlačnost sektora kriptoimovine, kažu iz Veća.

U Evropskoj uniji ovim se prvi put uvodi usklađeni regulatorni okvir koji, s obzirom na globalnu prirodu tržišta kriptovaluta, predstavlja poboljšanje u poređenju s trenutnom situacijom u kojoj nacionalno zakonodavstvo postoji samo u nekim državama članicama.

Pročitajte više:

Dominacija: Jedna kriptoberza drži trećinu tržišta u SAD, Britaniji i Nemačkoj

Bitkoin na 100.000 dolara do 2024. godine: "Kriptozima je gotova"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.