Biz - B92.net

Uskoro "čarobni orman"

Američki gigant onlajn trgovine Amazon najavio je da će otvoriti prvu nevirtuelnu prodavnicu odeće.

Izvor: RTS
Podeli
Ilustracija: Rawpixel.com/Shutterstock
Ilustracija: Rawpixel.com/Shutterstock

To će takođe biti prva interaktivna prodavnica na svetu kroz koju će kupca voditi aplikacija.

Najavljena prodavnica "Amazon stajl" u blizini Los Anđelesa biće manja od tradicionalne robne kuće (manje od 3.000 kvadratnih metara), ali će zato, zauzvrat, ponuditi niz drugih pogodnosti, prenosi RTS. Na primer, kupci će moći da skeniraju bilo koju stavku koja im se sviđa pomoću Amazonove mobilne aplikacije kako bi isprobali željenu boju i veličinu.

Većina odeće će biti smeštena u zadnjem delu prodavnice, a samo jedan uzorak svakog artikla će biti izložen. Da bi isprobali odeću, kupci će se preko aplikacije prijaviti za kabinu u koju će uzorci biti dopremljeni.

Amazon kupuje "mrtve" tržne centre - u šta će ih pretvoriti?

Prostorija, koju je direktorka Amazona, Simoina Vasen, nazvala "čarobni orman", daleko je veća od prosečne kabine, prema promotivnom videu koji je Amazon podelio na Tviteru.

Ima ekran osetljiv na dodir koji omogućava kupcima da zatraže više artikala, koji se isporučuju direktno u dvostrani orman ne ometajući kupca u isprobavanju odeće.

Ekran osetljiv na dodir takođe funkcioniše i kao virtuelni modni savetnik, nudeći predmete koji bi mogli da prate odabranu odeću i vodi evidenciju o odeći koju je kupac skenirao kako bi personalizovao preporuke.

"Ne bismo se uključivali u fizičku maloprodaju da ne smatramo da možemo značajno da poboljšamo korisničko iskustvo", dodala je Vasen, komentarišući koncept prodavnice.

Prema njenim rečima, Amazon će u novoj radnji ponuditi stotine poznatih brendova, ali do sada nije objavljen nijedan primer. Još nije objavljen ni datum kada će prodavnica početi sa radom.

Konačno: BiH dočekala Amazon

Amazon je imao 611 prodajnih mesta u Severnoj Americi još od 31. decembra 2020, ali nijedna od njih nije bila konkretno prodavnica odeće. Kompanija je izrasla u najveću američku modnu maloprodaju otkako je počela da onlajn prodaje odeću 2002. godine.

U međuvremenu, tehnologija interaktivne kupovine nije sasvim nov koncept za prodavnice odeće. Najki prodavnice, na primer, dozvoljavaju onima koji koriste Najki mobilnu aplikaciju da skeniraju kodove na cipelama i odeći dok razgledaju kako bi ih naručili za probanje.

Brendovi odeće Reformejšn i Amerikan igl, između ostalih, takođe nude različite pomoćne opcije. Međutim, za sada se čini da ih je Amazon sve objedinio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.