Vesti -

"Ukidamo za strance"

Portugalska vlada više ne može da opravdava poreske olakšice za strance sa dozvolom stalnog boravka, rekao je premijer Antonio Kosta.

Izvor: Hrportfolio.hr / Hina
Podeli
Foto: shutterstock, Wondervisuals
Foto: shutterstock, Wondervisuals

On je najavio završetak programa sledeće godine za ublažavanje stambene krize.

Od 2009. godine stranci mogu da dobiju trajnu boravišnu dozvolu ako borave u Portugalu duže od 183 dana godišnje, a plaćaju porez na dohodak po stopi od 20 odsto ako se bave "aktivnostima sa visokom dodatnom vrednošću", kao što su zdravstvene usluge i univerzitetska predavanja.

Lisabon je tokom finansijske krize nastojao da poreskim olakšicama privuče i investitore i stručnjake.

Stranci koji nisu dobili dozvolu za stalni boravak uopšte ne plaćaju porez na prihode od rada u inostranstvu ako su obveznici u svojoj zemlji. Plaćaju i porez od 10 odsto na inostranu penziju, baš kao i Portugalci.

Poreske olakšice mogu koristiti i državljani Portugala koji su u inostranstvu živeli pet ili više godina.

Premijer je u ponedeljak uveče rekao portugalskom CNN-u da je olakšanje "naduvalo tržište nekretnina". To je fiskalna nepravda koja se više ne može braniti valjanim argumentima, izjavio je on.

"Program je izgubio smisao", naglasio je Kosta.

Tokom vikenda, hiljade građana izašlo je na ulice Lisabona i drugih gradova širom Portugala u znak protesta protiv porasta kirija i cena kuća usred talasa gentrifikacije i rekordnog turizma.

Vladini podaci pokazuju da je više od polovine radnika prošle godine zarađivalo manje od 1.000 evra mesečno, a rente u Lisabonu su skočile za 65 odsto na početku turističkog buma 2015. godine.

Prodajne cene stambenog prostora su se više nego udvostručile u istom periodu, prema banci podataka Confidencial Imobiliario.

Vlada je ove godine već ograničila kratkoročni zakup stanova preko Er Bi-En-Bijaa i promenila program "zlatne vize", ali je samo ublažila krizu, koju je pratio hronični nedostatak pristupačnih stanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.