Biz - B92.net

U Srbiji dnevno nikne 10 firmi čiji su vlasnici Rusi

Od početka rata u Ukrajini, oko 10.000 državljana Rusije doselilo se u Srbiju. Najčešće rade u IT sektoru i žive u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu.

Izvor: RTS
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Portrait Image Asia
Ilustracija: Shutterstock/Portrait Image Asia

U tim mestima osnovano je gotovo 1.300 firmi, a procenjuje se da će ih u našoj zemlji biti sve više. Istovremeno, Rusi su postali i najčešći gosti u našim hotelima, ima ih gotovo dva i po puta više nego ranije.

U poslednja četiri meseca svakog dana u Srbiji nikne čak 10 firmi čiji su vlasnici Rusi. Da izbegnu sankcije, velike firme utočište su našle u Beogradu. Za jednu od njih radi i Danil Safron. Beograd opisuje kao mešavinu Tel Aviva i Sankt Peterburga, sa dobrim uslovima života, piše RTS.

"Ovde sam od 8. marta, došao sam jer radim u jednoj IT kompaniji i naše mušterije sa Zapada su zabranile da radimo u Rusiji i moja firma je izabrala Srbiju da prebaci svoj biznis. Kada je reč o uslovima života, jako je udobno, ljudi su fini, klima je blaga, hrana dobra, nije skupo kao u Sankt Peterburgu. Ne, neću se vraćati u Rusiju, i verujem da ću ostati ovde duže vreme", priča Safron.

Ovih dana u Beograd će se preseliti još njegovih kolega, malo ih koči papirologija. Pomažu im specijalizovane agencije. Jedna takva koja posluje u Srbiji, a do koje je RTS došao preko grupe na Telegramu u kojoj komunicira hiljade Rusa, otvara račun u banci za 50 evra, radnu dozvolu za 200, a firmu kao DOO za 350 evra – piše na njihovom sajtu. Za pomoć u otvaranju preduzetničke radnje naplaćuju 150 evra, i upravo je to najčešći oblik poslovanja koje Rusi biraju.

U periodu od 24. februara do 24. juna 2022. godine, registrovano je osnivanje 370 privrednih društava i 906 preduzetnika, čiji su osnivači iz Ruske Federacije. Četiri pretežne delatnosti, koje je registrovao najveći broj ovih preduzetnika, jesu informisanje i komunikacije, inovacione delatnosti, obrazovanje i ostale uslužne delatnosti.

Uz našu zemlju, još i Turska, Egipat i Dubai su Rusima među najatraktivnijim destinacijama za pozicioniranje posla.

"U Srbiju su došli pre svega jer je Srbija Rusima najbliža zemlja – jezik, kultura, bratski odnosi, ovde neće nikada naići ni na jedan ružan pogled, a kamoli nešto drugo, biće primljeni kao najprijateljskiji narod. Ja sam siguran da će broj porodica koje će doći sa ovim preduzetnicima i sa osnivačima i onima koji će da rade u ovim kompanijama sigurno biti mnogo veći od 1. septembra i da će se mnogo dece i upisati i u srpske škole i u strane škole koje postoje u Srbiji", navodi Nenad Popović, ministar u Vladi Srbije, prenosi Radio-televizija Srbije.

Rusima ide narujku i uredba kojom je Vlada Srbije nedavno uvela podsticaje, odnosno ukinula doprinose i 70 odsto poreza na zaradu za novonastanjena lica, koje poslodavac zaposli na poslovima za koje nije lako naći kadar na domaćem tržištu. Ta olakšica važi do kraja naredne godine, a uslov je da im je zarada veća od 300.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.