Vesti -

U jednom mesecu propalo 718 nemačkih kompanija: Stižu upozorenja – biće "velike recesije"?

Nagli rast cena energije oterao je u avgustu u stečaj nekoliko stotina kompanija u Nemačkoj, upozorio je ekonomski institut IWH.

Izvor: Večernji list
Podeli
Foto: gopixa/Shutterstock
Foto: gopixa/Shutterstock

Takođe, banke očekuju znatno veći iznos nenaplativih kredita u idućoj godini.

Zahtev za stečajem podnelo je u avgustu 718 kompanija, za četvrtinu više nego lane, a institut procenjuje da će ista stopa rasta biti zabeležena i u septembru, prenosi Večernji list.

U oktobru bi se mogla popeti i na 33 odsto, ako se uporedi broj stečajeva sa istim razdobljem prošle godine, procenjuju u institutu.

"Nakon dugog perioda malenih brojki o kompanijama u stečaju, trend se promenio", izjavio je Stefen Miler iz IWH-a.

Nemačko poslovno udruženje BDI upozorilo je na "veliku recesiju".

U istraživanju koje je sprovelo među 593 preduzeća, više od trećine njih navelo je da im zbog visokih cena energije preti propast. U februaru, kada je počeo rat u Ukrajini, takvu je ocenu iznelo njih 23 odsto.

Anketa vodećih kreditnih institucija u avgustu je pokazala da će nenaplativi krediti u Nemačkoj iduće godine porasti na 37,6 milijardi evra, s ovogodišnjih 31,9 milijardi.

Neki stručnjaci upozoravaju pak da iz brojki koje pokazuju rast broja stečajeva ne treba izvlačiti pogrešne zaključke. One sada možda izgledaju loše zato što su veštački smanjene u pandemiji 2020. i 2021, kada je vlada podupirala posrnule kompanije, tumače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.