Vesti -

U Izraelu krenuo leteći taksi VIDEO

Izraelske vlasti pokrenule su prve probne letove tzv. taksi-dronova u sklopu svoje Inicijative za dronove (INDI).

Izvor: Index
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Boykov
Ilustracija: Shutterstock/Boykov

Cilj je da u budućnosti omoguće prevoz putnika i tereta ovim letelicama.

Ovaj dvogodišnji pilot-projekt ima cilj stvaranje nacionalne mreže dronova koji će se koristiti za prevoz putnika, piše izraelski 24 News, a prenosi Indeks.

Smanjenje gužve na putevima

Glavni cilj projekta je da se omogući brz i efikasan prevoz putnika i tereta te smanje gužve na putevima širom Izraela. Također, projekat ima cilj da unapredi komercijalnu i javnu uslugu prevoza.

Ministarka saobraćaja Miri Regev istakla je da je ovo prva inicijativa te vrste u svetu koja ima širok i multidisciplinaran pristup ispitivanju novih tehnologija, uključujući transport tereta i kasnije ljudi.

U razvoj infrastrukture za leteće taksije uloženo oko 60 miliona dolara

Projekat također istražuje sve aspekte, uključujući zakonsku regulativu koja će biti potrebna za komercijalni rad dronova. Druga faza izraelskog projekta letećih taksija započela je u januaru i uključivala je ulaganje od oko 60 miliona dolara u razvoj dron-infrastrukture.

"Nacionalni projekt razvoja dronova planira da testira i aktivirati desetine dronova čiji će rad biti analiziran jednom nedeljno. Izrael je jedan od svetskih lidera u ovoj oblasti, a eksperiment sproveden u ponedeljak predstavlja važnu prekretnicu u ovoj inicijativi", navodi izraelski 24 News.

Uspostaviće se nadzor vazdušnog prostora za dronove

Kako bi dronovi mogli sigurno da leteti vazduhom, INDI planira da uspostavi nadzor vazdušnog prostora za dronove, koji će funkcionisati na sličan način kao postojeća kontrola letova.

"Sistem će omogućiti paralelno letenje različitih vrsta dronova u različite svrhe. Na tom području sarađujemo s drugim subjektima, uključujući izraelske vazdušne snage", izjavili su iz organizacije INDI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.