Vesti -

Turbina neće skoro u Rusiju? "Moskva se služi neshvatljivim opravdanjima"

Minhen/Milhajm -- Turbina za gasovod Severni tok 1 još je u nemačkom gradu Milhajmu i spremna je za rad, saopštilo je preduzeće Simens enerdži.

Izvor: DPA
Podeli
Foto: Aleksandr Grechanyuk/Shutterstock
Foto: Aleksandr Grechanyuk/Shutterstock

Međutim, nema nagoveštaja da će turbina skoro u Rusiju, prenosi DPA.

"Moskva se i dalje služi neshvatljivim opravdanjima zbog navodno nepotpune dokumentacije", rekao je portparol kompanije. Turbina treba da se prebaci kamionom, tako da ni problemi zbog niskog vodostaja za transport rekama nisu problem.

Ruska energetska kompanija Gasprom je od juna smanjila dotok gasa u Evropu preko Severnog toka 1, navodeći da turbina nije stigla na vreme sa remonta.

Turbina je bila na remontu u Kanadi, a u Nemačkoj je od sredine jula. Gasprom je više puta optuživao Simens enerdži da nije poslao dokumentaciju i informacije o popravkama. Preduzeće je, međutim, odbacilo optužbe.

Pročitajte još:

Nemačka obezbedila novi izvor: Cilj – smanjiti zavisnost od Rusije

Nema opuštanja: Bez Rusa imaju samo dva i po meseca

Nemački kancelar Olaf Šolc je pre dve nedelje video turbinu u Milhajmu i rekao da Rusija traži izgovore i krši ugovore da bi ometala isporuke gasa.

Turbina bilo kada može u Rusiju i spremna je da počne da radi.

"Očigledno je da ništa, apsolutno ništa, ne stoji na putu daljem transportu turbine i njenoj montaži u Rusiji", rekao je Šolc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.