Vesti -

Švedski modni lanac iznenadio profitom

Švedski modni lanac Ejč end Em (H&M) ostvario je iznenađujući operativni profit u prvom kvaratalu ove godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/teamtime
Ilustracija: Depositphotos/teamtime

To mu je uspelo pošto su primenjene mere za smanjenje troškova počele da daju rezultate, iako je prodaja prolećne kolekcije usporena.

Ovaj modni lanac pokazuje znake poboljšanja kontrole nad troškovima, iako imaju probleme u konkurenciji sa velikim španskim rivalom Inditeksom, u čijem vlasništvu su Zara i drugi brendovi, kao i sa brzorastućim onlajn maloprodajnim lancima SHEIN i "Temu".

Hladno vreme na mnogim ključnim tržištima Ejč end Ema (H&M) sprečilo je kupce da pazare prolećnu odeću, saopštila je kompanija, što je uticalo na prodajne rezultate u martu, prenosi Rojters.

Akcije ove kompanije su skočile za osam odsto na ranom trgovanju nakon objave rezultata. Operativni profit u prvom fiskalnom kvartalu švedske grupe iznosio je 725 miliona švedskih kruna, u odnosu na profit od 458 miliona kruna godina dana ranije, dok je operativno profitna marža iznosila 1,3 odsto, odnosno 0,9 odsto za godinu ranije.

"Početak godine pokazuje da smo napravili dodatne korake prema cilju kako bismo postigli operativnu maržu od 10 odsto u sledećoj godini", rekla je izvršna direktorka kompanije Helena Helmerson.

Analitičari smatraju da će biti veoma izazovno za Ejč end Em (H&M) da dostignu maržu od 10 odsto u 2024. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.