Vesti -

Svečano otvoren "Baltik pajp"

U mestu Goleniovu, u Poljskoj, danas je održana svečana ceremonija otvaranja gasovoda "Baltik pajp".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI POLAND OUT
Foto: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI POLAND OUT

Time je ozvaničen kraj izgradnje te ključne rute za transport gasa iz Norveške preko Danske do Poljske i susednih zemalja, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Evropske komisije.

"Baltik pajp" će omogućiti uvoz do 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz Norveške u Poljsku i transport tri milijarde kubnih metara gasa iz Poljske u Dansku.

Početak tranzita gasa preko tog cevovoda planiran je za 1. oktobar 2022. godine.

Projekat, koji je podržala Transevropska mreža za energiju, unapređuje diverzifikaciju snabdevanja gasom centralne i istočne Evrope i baltičkih država, otvarajući nove uvozne rute iz Severnog mora u Evropsku uniju, navodi se na sajtu EK.

"Baltik pajp" je projekat od zajedničkog evropskog interesa od 2013. godine i finansiran je sa oko 267 miliona evra sredstva EU preko Instrumenta za povezivanje Evrope, što je pomoglo da se završe neohodne pripremne studije i građevinski radovi.

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson je izjavila da će ovaj gasovod imati dragocenu ulogu u ublažavanju trenutne energetske krize.

"Želela bih da čestitam poljskoj i danskoj vladi i operaterima prenosnog sistema što su realizovali ovaj projekat koji je važna prekretnica za infrastrukturnu politiku EU", rekla je Simson.

Portal Ofšor-Enerdži navodi da su ovaj projekat realizovali poljski operater gasnog prenosnog sistema Gaz-Sistem i njegov danski partner Enerdžinet.

Iz Enerdžineta su nedavno objavili da gasovod Baltik Pajp može da bude pušten u potpuni rad krajem novembra, što je više od mesec dana pre prvobitno planiranog roka puštanja 1. januara 2023.

Kako su objasnili, kovid-19, geopolitičke prilike u Evropi i vremenske neprilike su uticale na odlaganje dela građevinskih radova, tako da će gasovod od 1. oktobra biti operativan sa delimičnim kapacitetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.