Vesti -

Strane banke blokiraju plaćanje ruskih firmi

Strane banke su počele da blokiraju plaćanje ruskih firmi za elektronske komponente.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Valeri Luzina
Foto: shutterstock, Valeri Luzina

Banke u Kazahstanu, Jermeniji i Hongkongu u protekle dve nedelje sve čeće blokiraju plaćanja od ruskih pravnih lica za robu pod šifrom 8542 - procesore, mikrokola i druge elektronske komponente.

Kako navodi izvor lista Komersant, banke se na ovaj korak odlučuju zbog uvođenja desetog paketa sankcija SAD protiv Rusije.

Ruske kompanije će zbog toga morati da uvoze komponente neophodne za proizvodnju računara, servera, sistema za skladištenje podataka i druge opreme pod "alternativnim" šiframa.

Komersantov sagovornik nije precizirao koji su kodovi u pitanju. Obično se plaćanje robe vrši pomoću komercijalnih akreditiva, koji označavaju svrhu plaćanja, objasnio je drugi sagovornik Komersanta, po zanimanju bankar.

"Novac se rezerviše na računu za isporuku određene robe i otpisuje se nakon isporuke. Ako je proizvod na listi sankcija, novac neće biti uknjižen", dodao je on.

Partneri iz Hongkonga nam javljaju da je situacija sa plaćanjem teška zbog sankcija, rekao je predsednik Rusko-azijskog saveza industrijalaca i preduzetnika Vitalij Mankevič.

Prema njegovim rečima, dobavljači počinju da koriste "druge metode plaćanja" za ovu vrstu robe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.