Vesti -

Šta se dešava sa 100 milijardi evra za nemačku vojsku?

Berlin -- Kada će da zaživi plan o formiranju fonda od 100 milijardi evra za modernizaciju nemačke vojske još nije sigurno.

Izvor: DPA
Podeli
Ilustracija: 3Dsculptor/Shutterstock
Ilustracija: 3Dsculptor/Shutterstock

Naime, vladajuća koalicija je odložila glasanje u Bundestagu koje je planirala za ovu nedelju. Ipak, kancelar Olaf Šolc i lider opozicionih demohrišćana u utorak su o tome govorili s optimizmom, prenosi dpa.

Šolc je brzo pošto je Rusija napala Ukrajinu najavio fond o kojem stranke njegove koalicije očigledno nisu sasvim saglasne. Uz to, plan mora da podrži deo opozicije - fond će se finansirati isključivo kreditima, a to zahteva promenu ustava. Za to je, pak, potreban glas dve trećine poslanika koje vladajuća koalicija nema.

Kancelar je u utorak rekao da očekuje dogovor sa demohrišćanima. "Razgovori idu i mislim da su na dobrom putu", rekao je Šolc i dodao da je reč o "patriotskoj saradnji" sa najvećom opozicionom grupom.

Šef poslaničke grupe demohrišćana Fridrih Merc rekao je da je promena ustava moguća već pre letnje pauze parlamenta. Merc je, međutim, istakao da plan neće "propasti" zbog demohrišćana.

"Ne zavisi od nas, već od jedinstva u vladajućoj koaliciji. Ako je koalicija složna, veoma brzo ćemo imati rezultate", rekao je Merc.

Sporno u predlogu je i treba li i obavezu Nemačke prema NATO, da za odbranu odvaja najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda, ugraditi u ustav.

Stranački pregovori nedeljama "idu u dobroj atmosferi ali malo se odugovlače", priznao je u ponedeljak Omid Nuripur, predsednik Zelenih, jedne od tri vladajuće partije.

"Vreme za razgovore nije beskonačno, ali nećemo ni da lomimo preko kolena." Nuripur je rekao i da su svi u koaliciji protiv ustavnog obavezivanja na dva odsto BDP za odbranu.

Demohrišćani su prethodno rekli da plan o osnivanju fonda do leta nije bio realan. "Unija će za ustavne promene da glasa ako se sa njima složi, a ne zbog pritiska vladajuće koalicije. Ako nas pritiskaju, moraće da slušaju naše želje i ideje", rekao je ranije u utorak poslanik demohrišćana Torsten Fraj.

Odlaganje glasanja je pripisao isključivo vladajućoj koaliciji.

Fraj se takođe izjasnio protiv ustavne odredbe o dva odsto za odbranu, navodeći da to treba da reguliše zakon.

Zašto? Jer taj procenat kasnije može da se promeni, a Nemačka mora da ispunjava obaveze koje ima kao članica NATO.

Janine Visler, predsednica stranke Levica, isto u opoziciji, rekla je da neki poslanici vladajuće koalicije očigledno sumnjaju u ideju fonda. Levica se protivi ustavnim promenama i naoružavanju i pozdravila je odlaganje glasanja.

"Svet neće biti mirniji uz novu trku u naoružavanju. Nama su potrebna ulaganja u infrastrukturu i zaštitu klime, a ne milijarde za borbene dronove, avione sa nuklearnim bombama i tenkove."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.