Vesti -

"Srednja klasa se raspada": Ova zanimanja imaju prosečne prihode

Troškovi života za mnoge ljude u Nemačkoj su porasli, ali plate nisu porasle u istoj meri.

Izvor: Fenix-magazin/IK
Podeli
Foto: shutterstock, canadastock
Foto: shutterstock, canadastock

"Srednja klasa u Nemačkoj se raspada", navodi se u članku Bertelsman fondacije iz 2021. godine.

Shodno tome, pristup tzv. srednjoj klasi se "pogoršalo". To bi značilo da je 1995. godine 70 odsto stanovništva i dalje pripadalo grupi sa srednjim prihodima – ali: "2018. je to bilo samo 64 odsto".

Sa kojom platom neko spada u srednju klasu?

Najnoviji podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koji prikupljaju srednje plate su iz 2018. Stoga je srednja plata po stanovniku u Nemačkoj bila 54.476 dolara godišnje, što je istovremeno odgovaralo ekvivalentu od 46.304 evra.

Definicija srednje klase prema OECD-u je: Svako ko zarađuje između 75 i 200 procenata srednjeg prihoda pripada srednjoj klasi.

"U Nemačkoj je 2018. ovaj raspon odgovarao mesečnom prihodu od oko 1.500 do 4.000 evra za samca, 3.000 do 8.000 evra za par sa dvoje dece. Dakle, u 2018. skoro dve trećine Nemaca je pripadalo srednjoj klasi", navodi kununu.com za klasifikaciju.

Medijan prihoda se koristi da definiše koliko zarađuje takozvana srednja klasa. Svoju platu možete staviti u odnosu na prosečnu zaradu i tako odrediti kojoj prihodnoj grupi pripadate, navodi kununu.com. Medijan prihoda se takođe koristi u društvenim i ekonomskim naukama za izračunavanje siromaštva. Takođe pomaže da se izvuku regionalna i međunarodna poređenja ili poređenja između polova ili različitih industrija, prenosi Merkur.

Zanimanja koja mogu da zarade prosečnu platu

Stručnjaci Kununua ocenili su niz "profesija" u kojima se mogu očekivati "prosečne zarade". Prema njihovim rečima, to uključuje sledeće zadatke:

Administratori IT sistema: Prosečna plata u Nemačkoj je 46.200 evra bruto godišnje, navodi kununu.com. To znači: broj poslova u ovoj oblasti gde su plate bolje je jednako velik koliko i lošiji. Početna plata je u proseku 33.500 evra. U najboljem slučaju, međutim, mogla bi se ostvariti godišnja plata od 71.600 evra.

Veterinari: Ovde je prosečna plata u Nemačkoj 46.200 evra bruto, navodi se u članku na platformi za ocenjivanje poslodavaca. U zavisnosti od vašeg iskustva i drugih faktora, plata je između 31.400 i 75.600 evra.

Špediter: Na osnovu procene, stručnjaci Kununu govore o prosečnoj plati u Nemačkoj od 46.300 evra bruto godišnje. Dakle, postoji isto toliko poslova kao što su poslovi menadžera otpreme koji su bolje plaćeni nego što su manje plaćeni.

Prosečna mesečna bruto plata za posao sa punim radnim vremenom u Nemačkoj 2022. bila je 4.044 evra, prema članku sa platforme za ocenjivanje poslodavaca – i tokom godine iznosi 48.538 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.