Biz - B92.net

Smanjen kreditni rejting Ukrajine

Agencija Moody’s snizila je kreditni rejting Ukrajine s Caa2 na Caa3 uz negativne izglede.

Izvor: Bankar.me
Podeli
Foto: Tatohra/Shutterstock
Foto: Tatohra/Shutterstock

Kao razlog su naveli pojačani rizik u vezi sa održivosti dugova te zemlje nakon napada Rusije.

"I dok Ukrajina ostvaruje koristi od velike međunarodne finansijske pomoći, koja joj pomaže da izbjegne neposredne rizike vezane za likvidnost, posledični znatan skok državnog duga verovatno će se pokazati neodrživim u srednjem roku", navela je ta agencija.

Moody’s, koji je ranije izglede za kreditni rejting te zemlje držao pod revizijom, sad ih je spustio na negativne zbog neizvenosti oko daljneg razvoja rata i s tim povezanih kreditnih implikacija, prenosi crnogorski portal Bankar.

Čelnici grupe najrazvijenih ekonomija G7 dogovorili su se o novoj pomoći Ukrajini u petak u visini od 9,5 milijardi dolara, a obećali su joj dovoljno novca kako bi mogla da održava funkcionisanje svoje uništene privrede sve dok se bori protiv ruske invazije.

Moody’s sada očekuje da će vojni sukob u Ukrajini trajati mnogo duže nego što je početno pretpostavio, te prognozira da će u ovoj godini ukrajinski BDP potonuti za otprilike 35 odsto.

Početak oporavka ekonomije Moody’s očekuje u 2023, ali prognozira i da će ruska invazija naneti trajnu štetu ukrajinskom BDP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.