Vesti -

Skandal pogodio Nemačku – kupci ne znaju šta su jeli: Grubo naseckane kosti sa ostacima mesa?

U Nemačkoj je izbio veliki skandal oko najveće nemačke kompanije za obradu i proizvodnju mesnih proizvoda Tenis.

Izvor: Fenix magazin, Poslovni dnevnik
Podeli
Ilustracija: pilipphoto/Shutterstock
Ilustracija: pilipphoto/Shutterstock

Nemački mediji tvrde da kompanija koristi mehanički odvojeno meso za proizvodnju svojih kobasica, ali to drži u tajnosti. Mehanički odvojeno meso se presuje od životinjskih trupova ili grubo naseckanih kostiju sa ostacima mesa, čime se dobija kašasta i pre svega jeftina masa.

Ali, prema zakonu, proizvođač to mora posebno da naznači na proizvodu. Međutim, ovde to nije slučaj. Laboratorijski testovi univerzitetskog profesora Bremerhafena Stefana Vitkea za Špigl i NDR pružaju konkretne dokaze.

NDR i Špigl dostavili su na ispitivanje ukupno 30 uzoraka kobasica od živine i mesa živine različitih proizvođača. Zastrašujući rezultat: devet uzoraka, uključujući četiri organska proizvoda od kobasica, napravljena su od mehanički odvojenog mesa. Međutim, nije bilo dokaza o korišćenju mehanički odvojenog mesa u deset ispitanih hladno rezanih uzoraka s komadima fileta, svinjskih filea ili pečenog mesa.

Profesor Vitke razvio je novu metodu koja može otkriti upotrebu mehanički odvojenog mesa u proizvodima od kobasica, što je pre bilo gotovo nemoguće. Pet od devet proizvoda koji su sadržali mehanički odvojeno meso proizvela je grupa Cur Milen (Zur Mühlen Group), koja pripada grupi kompaniji Tenis.

Dva proizvoda istočnovestfalskog proizvođača "Franca Viltmana" i po jedan proizvod proizvođača "Vizenhof" i "Meklenburger Landpute GmbH" takođe su bili među pozitivnim slučajevima. Ova se roba prodavala pod markama kao što su "Gutfrid", "Edeka Bio", "Reve Bio" ili "Reve Beste Val". Upotreba mehanički odvojenog mesa živine nije zabranjena u Nemačkoj, ali nigde nije napravljena posebna oznaka za ovu vrstu mesnih proizvoda.

Portparoli triju kompanija koje pripadaju holdingu Tenis (uključujući "Gutfrid") pišu da se ne koristi mehanički odvojeno meso, te da sumnjaju u Vitkeov postupak ispitivanja, piše magazin Feniks (Fenix).

"Nigde u našoj proizvodnji ne koristimo 'separisano meso'. Odbijamo njegovu upotrebu zbog kvaliteta", rekla je portparolka Viltmana.

Vizenhof je objavio da ispitivana mortadela od živine nije sadržala mehanički odvojeno meso. Metodu istraživanja koju koristi Univerzitet primenjenih nauka Bremerhafen ne podržavaju. Inspektori za hranu, s druge strane, podržavaju novi postupak ispitivanja.

Matijas Denker, šef odeljenja u Državnom kabinetu za bezbednost hrane u Meklenburg – Zapadnoj Pomeraniji, kaže: "Čini mi se da je novi način ispitivanja vrlo pouzdan". Udruženja za zaštitu potrošača bila su šokirana rezultatom.

Armin Valet iz hamburškog Centra za savetovanje potrošača rekao je: "Kada mesne kompanije koriste mehanički odvojeno meso a da ga pritom ne ističu na proizvodima, to je obmana potrošača u velikim razmerama."

Ako su navodi tačni, Matijas Volfšmit iz Fudvoča vidi jasan slučaj obmane potrošača. Kaže da se radi o "prevari potrošača" i zalaže se da se roba više ne sme prodavati ako se sumnja potvrdi, prenosi Poslovni dnevnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.