Vesti -

Širi se štrajk, radnici na ulicama u 20 država: Bajden ih podržava?

Članovi američkog sindikata Ujedinjenih radnika u automobilskoj industriji (UAV) proširili su štrajk protiv velikih kompanija.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO: EPA-EFE/DIEU-NALIO CHERY
FOTO: EPA-EFE/DIEU-NALIO CHERY

Oni obustavili rad u 38 centara za distribuciju auto-delova kompanija "Dženeral motors" i "Stelantis" u 20 saveznih država.

Još 5.600 radnika priključilo se štrajku u koji je prošle nedelje stupilo 13.000 od 146.000 članova sindikata, prenosi Glas Amerike.

"Ford" je pošteđen dodatnih štrajkova pošto je kompanija ispunila neke od zahteva sindikata tokom pregovora prošle nedelje, saopštio je predsednik UAV Šon Fejn.

"Postigli smo stvaran napredak u Fordu. I dalje treba da rešimo neka ozbiljna pitanja, ali želimo da priznamo da Ford pokazuje ozbiljnu nameru da postigne dogovor", rekao je Fejn tokom onlajn izlaganja članovima sindikata.

Prema njegovim rečima, "Dženeral motors" i "Stelantis" su odbacili predloge sindikata da povećaju plate zbog većih troškova života, daju radnicima deo profita i garantuju bezbednost poslova. Sindikat traži povećanje plata od 36 odsto u naredne četiri godine, kao i ukidanje nižih platnih razreda za nove radnike, a najsmeliji zahtev je 32-časovna radna nedelja za plaćenih 40 sati.

Sa druge strane, automobilske kompanije kažu da ne mogu da priušte da ispune zahteve sindikata uprkos ogromnom profitu jer moraju da investiraju u prelazak na električna vozila.

Bajden podržava štrajk

Ilustracija: Shutterstock/YASAMIN JAFARI TEHRANI
Ilustracija: Shutterstock/YASAMIN JAFARI TEHRANI

Predsednik SAD Džozef Bajden otputovaće u utorak u saveznu državu Mičigen da izrazi podršku štrajku radnika kompanije Junajted auto iz Detroita.

Bajden će tom posetom doći u centar spora između sindikata koji ga podržavaju sa autoindustrijom u Detroitu, ocenjuje Rojters. Bajden, predsednik iz redova Demokratske stranke, vidi sebe kao predsednika koji je naklonjen radničkim sindikatima i planirana poseta Mičigenu tokom koje će podržati pravo radnika na sindikalnu akciju i angažovanje u kolektivnim pregovorima, zakazana je samo dan pre dolaska bivšeg predsednika Donalda Tramp u tu američku državu.

"U utorak idem u Mičigen da podržim proteste i izrazim solidarnost sa muškarcima i ženama zaposlenim u kompaniji Junajted auto koji se bore za pravičan udeo u vrednosti koju stvaraju", rekao je Bajden.

Portparol Trampove kampanje izjavio je da je Bajdenovo putovanje u Mičigen "jeftina medijska operacija".

"Jedini razlog zašto Bajden u utorak ide u Mičigen je najava predsednika Trampa da će u sredu posetiti Mičigen", navedeno je u saopštenju štaba Trampove kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.