Vesti -

SB: Svetska ekonomija u neizvesnoj situaciji

Globalni ekonomski rast će u 2023. usporiti na 2,1 odsto u odnosu na 2022, kada je zabeležen rast od 3,1 odsto, zaključak je najnovije prognoze Svetske banke.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Piter2121
Ilustracija: Depositphotos/Piter2121

U izveštaju Svetske banke o perspektivama razvoja svetske privrede, koji se objavljuje dvaput godišnje, navodi se da će u regionu Evrope i srednje Azije ekonomija porasti za 1,4 odsto ove godine i ubrzati rast na 2,7 odsto u 2024. godini.

"Svetska ekonomija je u neizvesnoj situaciji. Ako izuzmemo istočnu i južnu Aziju, ekonomija je daleko od dinamike koje je potrebna da bismo eliminisali siromaštvo, suprotstavili se klimatskim promenama i obnovili ljudski kapital", smatra glavni ekonomista Svetske banke Indermit Gil.

Izveštaj upozorava na brojne finansijske rizike za ekonomski razvoj u svetu, ali predsednik Svetske banke Adžaj Banga ističe da "prognoza nije isto što i proročanstvo".

"Imamo priliku da preokrenemo ove ekonomske trendove, ali moramo da radimo zajedno da bismo to postigli", naglasio je Banga.

OECD: Globalni ekonomski rast u 2023. godini će biti 2,7 odsto

Globalni ekonomski rast u 2023. godini će iznositi 2,7 odsto, a u 2024. godini 2,9 odsto, objavila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Svetska ekonomija se polako oporavlja, ali i dalje postoje značajni rizici koji bi mogli da ugroze ovaj razvoj, navodi se u izveštaju OECD-a. Niže cene energenata smanjuju inflatorne pritiske i pomažu domaćinstvima, ali uporna bazna inflacija i visoke kamatne stope sve više utiču na ekonomiju, dodaje se u analizi.

Indijska ekonomija će rasti najbržim tempom, za 6,0 odsto u 2023. godini i 7,0 odsto sledeće godine, a Kina za 5,4 odsto u 2023. godini i za 5,1 odsto sledeće godine.

Evrozona će ove godine zabeležiti ekonomski rast od 0,9 odsto, a sledeće godine 1,5 odsto, dok će američka ekonomija porasti za 1,6 odsto 2023. godine, a sledeće godine usporiti rast na 1,0 odsto, predviđa OECD.

Globalna stopa inflacije će u 2023. godini biti na nivou od 6,6 odsto, a sledeće godine OECD očekuje smanjenje na 4,3 odsto.

Godišnja stopa inflacije u evrozoni će ove godine biti 5,79 odsto, a 2024. godine 3,22 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.