Vesti -

Saudijska Arabija i Rusija produžavaju smanjenje proizvodnje nafte do kraja juna

Saudijska Arabija i Rusija, zajedno s nekoliko drugih ključnih proizvođača OPEk+, produžiće dobrovoljno smanjenje snabdevanja naftom do kraja drugog tromesečja.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Ilustracija: Alexander Knyazhinsky/Shutterstock
Ilustracija: Alexander Knyazhinsky/Shutterstock

Saudijska Arabija produžiće će svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje sirove nafte od milion barela dnevno do kraja drugog tromjesečja, objavila je Saudijska novinska agencija u državnom vlasništvu, pozivajući se na službeni izvor iz ministarstva energetike te zemlje.

Proizvodnja sirove nafte u Saudijskoj Arabiji iznosiće približno devet miliona barela dnevno do kraja juna, stoji u saopštenju.

Rusija će smanjiti svoju proizvodnju i izvozne zalihe za ukupno 471.000 barela dnevno do kraja juna, rekao je zamenik ruskog premijera Alexander Novak, prenela je ruska državna agencija Tass.

Moskva je, kako podseća Seebiz, dobrovoljno smanjila svoje zalihe za nešto viših 500.000 barela dnevno u prvom kvartalu.

Ključni proizvođači iz OPEK-a, Irak i UAE, takođe će produžiti svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje od 220.000 barela odnosno 163.000 barela dnevno, do kraja drugog tromesečja.

Najnovija najava o smanjenju proizvodnje dolazi u kontekstu slabe cene nafte koja se od početka godine uglavnom kretala u uskom intervalu od 75 do 85 dolara po barelu, uprkos smanjenju proizvodnje OPEK+, stalnim pomorskim napadima Hutija na ključnoj ruti Crvenog mora i rizik koji stvara sukob Izraela i Hamasa u pojasu Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.