Vesti -

Rusija: Konačna odluka – u novembru

Rusija će nastaviti da smanjuje isporuke nafte svetskim tržištima za 300.000 barela dnevno do kraja decembra.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/RachenStocker
Ilustracija: Shutterstock/RachenStocker

To je izjavio potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak, prenosi portal Biznis.

Prema njegovim rečima, vlasti će u novembru odlučiti da li će dodatno smanjiti ili povećati proizvodnju, a isto pitanje razmotriće i Saudijska Arabija.

"Sledećeg meseca biće izvršena analiza tržišta kako bi bila doneta odluka o produbljivanju smanjenja ili o povećanju proizvodnje nafte", rekao je Novak. On je dodao da su dodatna smanjenja proizvodnje osmišljena da ojačaju mere koje su preduzele zemlje OPEK+ za održavanje stabilnosti i ravnoteže na naftnim tržištima, prenosi Komersant.

Saudijska Arabija takođe bi mogla da preispita obim dodatnih smanjenja proizvodnje nafte u novembru, javila je tamošnja agencija SPA, pozivajući se na izvor u Ministarstvu energetike. Za sada se očekuje da će Saudijska Arabija nastaviti dobrovoljno smanjenje proizvodnje za milion barela dnevno do kraja tekuće godine.

OPEK je odlučio u oktobru prošle godine da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno, a u maju ove godine grupa zemalja predvođena Saudijskom Arabijom najavila je dalje smanjenje proizvodnje za više od miliona barela dnevno. Rijad i Moskva potvrdili su prošlog meseca da planiraju da produže rezove do kraja 2023. godine, a ministar energetike UAE Suhail al-Mazrui smatra da parametri sporazuma neće biti promenjeni iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.