Vesti -

Rusi spremaju osvetu Zapadu

Zvanična Moskva bi takvim potezom izazvala ekonomsku katastrofu, a sama bi uspela da izdrži posledice, tvrdi američka banka.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY SPUTNIK KREMLIN
Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY SPUTNIK KREMLIN

Ako američke i evropske sankcije izazovu ruski osvetnički rez u isporuci nafte, globalne cene tog energenta mogle bi da dostignu "stratosferski" nivo od 380 dolara po barelu, upozoravaju analitičari američke investicione banke džej-Pi Morgan Čejs, prenosi Jutarnji list.

Rusija bi, s obzirom na svoju snažnu fiskalnu poziciju, mogla sebi da priušti, ocenjuju, da smanji dnevnu proizvodnju za 5 miliona barela bez da njena privreda pretrpi preveliku štetu, napisali su analitičari, a prenosi Bloomberg. Ali za veliki deo ostatka sveta taj potez bi mogao biti strašan.

Nestanak 3 miliona barela nafte dnevno sa svetskog tržišta mogao bi cenu na londonskoj berzi dovesti na 290 dolara po barelu, dok bi najcrnji scenario smanjenja od 5 miliona barela vodio ceni od 380 dolara.

Zemlje članice G7 rade, naime, na razradi komplikovanog mehanizma koji bi ograničio cenu koju ruska nafta može postići, a razlog tome je da se pojača pritisak na rusku vojsku u Ukrajini.

"Verovatno je da bi se, u slučaju ograničenja cene, Rusi odlučili na osvetu smanjivanjem proizvodnje kako bi Zapadu naneli bolan udarac. Trenutna napetost na globalnom tržištu nafte je na ruskoj strani", kažu analitičari JP Morgan Chasea u depeši poslatoj svojim klijentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.