Vesti -

Retkost – ali vrućine ne ostvljaju izbor: Uveli još restrikcija

Kineska jugozapadna provincija Sečuan uvela je danas restrikcije struje za stambene objekte, poslovne prostorije i tržne centre.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Foo Aggieband
Ilustracija: Shutterstock/Foo Aggieband

Restrikcije su uvedene zbog velike nestašice električne energije izazvane ekstremnim toplotnim talasima i sušom, javlja Rojters pozivajući se na kineske državne medije i jednu elektroenergetsku kompaniju.

Stambeni i poslovni kvartovi, kao i tržni centri u Dažouu, gradu od 5,4 miliona ljudi, obavešteni su o rotirajućim isključenjima struje u trajanju od po nekoliko sati danas, koja će trajati tokom celog dana, putem zvaničnog Vičet posta državne Dažou energetske grupe.

Nepodnošljive vrućine iscrpele zalihe: Zatvaraju sve fabrike

Obustava isporuka struje stambenim zgradama je retkost u Kini, koja obično ograničava snabdevanje industrije električnom energijom, dajući prioritet stambenoj i komercijalnoj potrošnji kod bilo kakvih restrikcija.

U poruci, koja se čini kao zvanični poziv na štednju električne energije, traži se da u državnim kancelarijama temperatura hlađenja na klima uređajima bude podešena na ne manje od 26 stepeni Celzijusa i da se više koriste stepeništa umesto liftova, piše danas na naslovnoj strani pokrajinskof državnog lista Sečuan Dejli.

Fontane, lajtšou i komercijalne aktivnosti tokom noćnih sati biće isključeni, navodi list.

Sečuan, koji 80 posto struje proizvodi iz hidroenergije, naložio je u nedelju proizvođačima litijuma, đubriva i drugima da zatvore fabrike ili ograniče proizvodnju zbog najgoreg toplotnog talasa u poslednjih 60 godina.

Visoke temperature i oskudne padavine smanjile su ovog leta proizvodnju hidroelektrana u toj provinciji u kojoj živi 83,75 miliona ljudi, i istovremeno povećale potražnju za strujom za klimatizaciju.

Analitičari kažu da bi, ako se visoke temperature nastave, kriza električne energije mogla da se prelije na istočne provincije kao što su Džeđang i Đangsu, koje su se delom oslanjale na kupovinu struje od Sečuana, dodaje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.