Vesti -

Recesija ipak zaobilazi Nemačku

Nemačka privreda će, po svemu sudeći, izbeći recesiju od koje je strahovala.

Izvor: DPA
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/gopixa
Ilustracija: Shutterstock/gopixa

Umesto pada bruto domaćeg proizvoda, ostvariće krhak rast, ocenio je Savet ekonomista u novom izveštaju sa procenama, prenosi DPA.

Procena je nešto povoljnija nego jesenas pre svega jer je snabdevanje energentima ostalo stabilno, navodi telo zaduženo za savetovanje nemačke vlade u ekonomskoj politici.

Stanje je, međutim, nadalje napeto. Savet ove godine sada umesto recesije od 0,2 odsto očekuje toliki rast, a naredne godine robusniji plus od 1,3 procenta.

"Pad kupovne moći pod inflacijom, nepovoljniji uslovi finansiranja i tražnja iz inostranstva koja se sporo oporavlja kočiće privredu ove i iduće godine", kaže predsednica Saveta Monika Šnicer.

Savet tek dogodine očekuje primetnije popuštanje inflacije, jer će rast plata i proizvođačkih cena za sada nastaviti da podgrevaju cene u maloprodaji, rekao je član Saveta Martin Verding.

"Inflatorni front se širi na celu privredu", dodao je Verding. U 2023. ekonomisti očekuju stopu od 6,6 odsto, a iduće tri. Evropska centralna banka inače rast cena nastoji da zadrži na ispod dva odsto.

U svom izveštaju od jesenas, Savet je ukazivao na značajan rizik nestašice gasa i prognozirao recesiju. Uz štednju i relativno blagu zimu, kao i zbog uvoza iz izvora kojima Nemačka menja ispooruke iz Rusije, gasna kriza je izostala.

Rizik, međutim, nije nestao, upozorava Savet.

"Da potpuno napunimo skladišta gasa i sprečimo nestašice nazimu, moramo nastaviti da štedimo", rekla je članica Saveta Veronika Grim, naglasivši da to važi i ako Nemačka nastavi da širi uvoz iz neruskih izvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.