Vesti -

Razmatra se zabrana vejpova

Lekari u Britaniji pozivaju na zabranu elektronskih cigareta za jednokratnu upotrebu (vejpova), kako bi se zaustavila povećana upotreba među mlađom populacijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Kalcutta
Foto: shutterstock, Kalcutta

Kraljevski koledž za pedijatriju i zdravlje dece (RCPCH) saopštio je da je ''duboko zabrinut'' zbog dugoročnog uticaja vejpova na zdravlje ''mladih pluća, srca i mozgova''.

Dodaje se da vejpovi za jednokratnu upotrebu, kao što su Elf barovi, Geek barovi i Lost Maris, imaju užasan uticaj na životnu sredinu, pošto se svake nedelje u Britaniji baci njih oko 1,3 miliona.

Današnje konsultacije vlade na temu upotrebe vejpova kod mladih završavaju se danas, a premijer Riši Sunak će nakon toga razmotriti mere uključujući suzbijanje voćnih ukusa i reklamiranje.

Specijalista za respiratorne probleme kod dece na RCPCH, doktor Majk Mekin ocenio je da vejpovi treba da budu zabranjeni, jer, kako je rekao, ema apsolutno nikakvog razloga da ''ovi jeftini, lako dostupni, rekreativni proizvodi jarkih boja'' budu dostupni za jednokratnu upotrebu.

''Vejpovi za mlade šire se poput epidemije među decom, i bojim se da ćemo, ako se ne preduzme nešto, dospeti u krizu. Pristup Vestminstera ovom problemu nije u skladu čak ni sa našim najbližim susedima, jer zemlje poput Škotske, Francuske, Nemačke i Irske ozbiljno razmatraju zabranu'', rekao je on.

Upotreba vejpova među decom od 11 do 17 godina porasla je za 50 odsto u protekloj godini, iako je nelegalno prodavati vejpove osobama mlađim od 18 godina, prenosi Tajms.

Grupa ''Akcija protiv pušenja i za zdravlje'' pozvala je danas vladu da nametne ''četiri velike mere'' kako bi zaštitila decu koju reklame za vejp targetiraju, što uključuje porez od 5 funti po vejpu, koji se mogu kupiti od ''džeparca'', odnosno od samo 2,99 funti po komadu.

Australija je prošlog meseca najavila potpunu zabranu vejpova, osim ako ih ne prepiše lekar, ali ministri u Velikoj Britaniji veruju da oni imaju važnu ulogu u pomoći odraslima da ostave duvan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.