Vesti -

Putin potpisao: Odobreno, zbogom

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom se italijanskoj banci Intezi Sanpaolo odobrava prodaja imovine u Rusiji.

Izvor: hrportfolio.hr
Podeli
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Rusija odlučila: Odlazite? E pa, sad za to morate "dobrovoljno" da platite

To pokazuje dokument objavljen na stranici ruske vlade, prenosi hrportfolio

Moskva dopušta transakcije koje će dovesti do direktne ili indirektne prodaje 100 posto Intezinih deonica, stoji u uredbi, datiranoj 28. septembra.

Odluka je donesena na temelju uredbe iz avgusta 2022. kojom su predsedniku Putinu dodeljena ovlašćenja za izdavanje posebnih izuzeća za određene poslove koji uključuju energetsku i finansijsku imovinu.

Inteza nije bila odmah dostupna za komentar na informacije o izdavanju dozvole.

Italijanska banka pruža usluge korporativnim klijentima u Rusiji, gde je na početku sukoba u Ukrajini imala oko 980 radnika u 28 poslovnica. Nakon izbijanja sukoba zaustavila je novo finansiranje ruskih klijenata i nova ulaganja u rusku imovinu.

Rusija je kontinuirano pooštravala uslove za odlazak stranih kompanija i poslovni čelnici napominju da su se teže snalazili u novim propisima.

Inteza je pokušavala da raskine veze s ruskim poslovanjem od prošle godine, ali potencijalne kupce odvraćaju zapadne sankcije Moskvi, ometajući pokušaje evropskih banaka, uključujući i italijanski UniCredit i austrijski Raiffeisen Bank International, da prodaju imovinu.

Početkom avgusta Inteza je odlučila da zatvori zastupništvo u Moskvi, ali nije bila dobila dozvolu za potpuno povlačenje iz Rusije zbog ograničenja prodaje imovine.

Zeleno svetlo za Intezu moglo bi da otvori put dozvolama i za druge zajmodavce koji još posluju u Rusiji, napominje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.