Vesti -

Putin: Evropljani bi trebalo da budu zahvalni

"Evropski partneri treba da budu zahvalni Turskoj za nesmetan tranzit gasa iz Rusije."

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL
EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL

To je rekao predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa turskim kolegom, predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, u Sočiju, prenosi Sputnjik.

Prema rečima ruskog predsednika, Turski tok (TurkStream) je među najvažnijim rutama za isporuku ruskog gasa u Evropu i funkcioniše bez problema.

"Ne mislim samo na isporuke za potrošače u Turskoj, već, želim da ponovim, i za potrošače u Evropi. Zato mislim da evropski partneri treba da budu zahvalni Turskoj što je obezbedila nesmetan tranzit našeg gasa na evropsko tržište", rekao je Putin.

"Turski tok…, za razliku od svih drugih ruta naših snabdevanja ugljovodonicima, radi kako treba, radi ritmično, bez ikakvih kvarova", rekao je Putin i dodao da Rusija izvozi velike količine gasa, nafte i uglja u Tursku.

"Uz vaše direktno učešće i uz posredovanje sekretara UN-a [Antonija Gutereša], pitanje u vezi sa snabdevanjem ukrajinskog žita iz crnomorskih luka je rešeno. Isporuke su već počele. Želim da vam se zahvalim na tome i zbog činjenice da je doneta paketna odluka o snabdevanju, neprekidnim isporukama i ruske hrane i ruskog đubriva na svetska tržišta", rekao je Putin.

Sa svoje strane, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će razgovori u Sočiju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom otvoriti novo poglavlje u saradnji Moskve i Ankare.

"Verujem da će naši razgovori otvoriti novu stranicu u odnosima dve zemlje. Ovde uključujem pitanja energetske saradnje, pitanja izvoza žitarica u Crnom moru, turizma, regionalna pitanja", rekao je Erdogan.

Posle razgovora dvojice predsednika u četiri oka, njima će se pridružiti delegacije.

U turskoj delegaciji su i ministar spoljnih poslova, ministar odbrane i šef Obaveštajne službe, a u ruskoj će, između ostalih, biti i čečenski lider Ramzan Kadirov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.