Vesti -

Propada još jedan modni div

Broj stečajeva u maloprodaji ne opada. Modni lanac Scotch & Soda, koji ima sedište u Amsterdamu, mora da podnese zahtev za stečaj.

Izvor: Fenix magazin/Sanja Čović
Podeli
Ilustracija, foto: JHVEPhoto / Shutterstock.com
Ilustracija, foto: JHVEPhoto / Shutterstock.com

Bankrot je rezultat "ozbiljnih problema s protokom novca" zbog karantina tokom pandemije, visokih cena energije i inflacije, prenose nemački mediji saopštenje iz kompanije Scotch & Soda, prenosi Fenix magazin.

"Upravni odbor kompanije Scotch & Soda morao je da podnese zahtev za bankrot kompanije Scotch & Soda Nederland", navodi se u saopštenju firme Scotch & Soda.

Poslovnice u Nemačkoj

Scotch & Soda osnovana je u Amsterdamu 1985. godine. Kompanija proizvodi odeću za muškarce, žene i decu, kao i dodatke i parfeme. Firma trenutno ima 246 vlastitih poslovnica i oko 7.000 radnji u robnim kućama širom sveta.

Scotch & Soda ima najviše podružnica u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, tačnije u svakoj zemlji ima 40 radnji. Inostrano poslovanje još nije pogođeno stečajem, a 31 podružnica u Holandiji ostaće otvorena.

Peek & Cloppenburg i Adler se oslanjaju na stacionarnu trgovinu

Kompanija Peek & Cloppenburg (P&C) sa sedištem u Diseldorfu je takođe početkom marta podnela zahtev za insolventnost, a izazovi kompanije slični su onima kao i kod kompanije Scotch & Sode.

Pročitajte više:

Otvoriće privatne butike – stvari neće biti jeftinije od 40.000 dolara

Nakon više od 150 godina poslovanja – kraj

I kod P&C-a će svih 67 prodajnih mesta u Nemačkoj ostati otvoreno bez ograničenja, a kupci mogu da nastave da kupuju u onlajn prodavnici. Međutim, svakako će doći do određenih promena.

Modni lanac Adler je to već učinio. Stečajni postupak morao je da bude otvoren u julu 2021., a nakon toga Adler je predstavio novog vlasnika i finansijera. Nakon gotovo dve godine modni lanac se skoncentriše na svojih 130 poslovnica, stacionarno poslovanje je stabilno.

Adlerov šef Sajmon Šroter više ne očekuje veće pomake od internet trgovanja. "Adler cilja na deset do dvanaest odsto udela u online prodaji – ne mora da bude više”, rekao je šef kompanije u intervjuu za nemačke medije.

Onlajn prodaja jedva se isplati modnim lancima srednje veličine

Visoki troškovi, malo zarade – tako se može sažeti online poslovanje modnih lanaca.

Samo u Nemačkoj je 2021. godine vraćeno oko 530 miliona paketa.

Prema istraživanju, povratna pošiljka u proseku košta 19,51 evro, od čega se polovina koristi za transport.

Veliki igrači u industriji kao što su Zara i Uniqlo pokušavaju da se suprotstave naknadama za povratnu dostavu.

Ali trgovci srednje veličine kao što su Adler, P&C ili Scotch & Soda ne mogu da se oslone isključivo na internet poslovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.