Vesti -

Pronašli izlaz? Investitorima se već vraća nada

Vlada provincije Guangdong, koja vodi restrukturu kineske grupe za trgovinu nekretninama Evergrande, pronašla je rešenje za spoljni dug ove kompanije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Feylite/Shutterstock
Ilustracija: Feylite/Shutterstock

Naime, vlada ove provincije želi da se prodajom imovine kompanije Evergrande u inostranstvu otplati njen spoljni dug, prema današnjem izveštaju medija koji je ulio nade stranim investitorima da će im se vratiti uložena sredstva.

Provajder finansijskih informacija, firma Red, objavila je da vlada u Guangdongu, gde se nalazi sedište Evergrandea, namerava da objavi okvirni plan za restrukturiranje duga do marta, kojim bi 60-procentni vlasnički udeo predsednika te grupe Hui Ka Jana mogao da bude zbrisan, izveštava Rojters.

Pozivajući se na dva neimenovala ali dobro obaveštena izvora, Red je naveo da provincijska vlada predlaže da investitori, odnosno kompanije u državnom vlasništvu kupe imovinu Evergrandea i da se prihod od prodaje imovine u inostranstvu koristi za plaćanje njenog stranog duga.

Dok većina investitora očekuje da će kineske organizacije koje vodi država pomoći da prosec restukture protekne glatko, pojedini izražavaju zabrinutost da će Peking iskoristiti prihode od eventualne prodaje imovine kako bi prioritet dao otplati duga domaćim ulagačima.

Vlasti Guangdonga su finalizovale okvirni dokument i podnele ga kineskoj vladi ove nedelje, navodi Red i dodaje da će detaljan predlog restrukturiranja Evergrandea biti objavljen do oktobra.

Evergrande je najzaduženija nekretninska kompanija na svetu sa više od 300 milijardi dolara obaveza, uključujući skoro 20 milijardi dolara po osnovu međunarodnih obveznica, čije servisiranje je u docnji nakon niza propuštenih rokova za plaćanje kupona krajem prošle godine.

Akcije ove kompanije su pale za 0,6 odsto pre objave Redovog izveštaja.

Red je takođe naveo da bi udeo predsednika Evergrandea Hui Ka Jana od 59,78 odsto u Evergrandeu mogao da bude zbrisan nakon završetka restrukturiranja jer je najveća kineska građevinska kompanija "izuzetno nesolventna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.