Vesti -

Produžen sporazum: 120 dana? Oglasila se Rusija: Još jednom ponavljamo...

Sporazum kojim se dozvoljava izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka koji je trebalo da istekne danas je obnovljen.

Izvor: Tanjug, B92.net
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To je izjavio turski predsednik Tajip Erdogan, dok je ministar ukrajinske vlade rekao da je produženje dogovoreno za 120 dana, prenosi Rojters.

"Dogovor o koridoru za žito trebalo je da istekne danas. Kao rezultat naših razgovora sa dve strane, obezbedili smo produženje ovog sporazuma", rekao je Erdogan u govoru u zapadnom gradu Čanakaleu, ne precizirajući dužinu ugovorenog produženja.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov rekao je da je ugovor produžen za 120 dana.

Ujedinjene nacije i Turska su sklopile pakt sa Rusijom i Ukrajinom u julu – obnovljen na dodatnih 120 dana u novembru – da bi se borili protiv globalne krize sa hranom koja je delimično bila podstaknuta sukobom Rusije i Ukrajine 24. februara 2022.

Rusija je ranije tražila da se ugovor produži na samo 60 dana, što je upola manje od prethodnog perioda obnove, dok je Ukrajina insistirala na obnovi od 120 dana.

"Sporazum (Crnomorska inicijativa za žito) je produžen za 120 dana", napisao je Kubrakov na Tviteru.

"Zahvalan (generalnom sekretaru UN Antoniju) Guterešu, (UN), predsedniku Erdoganu, ministru Hulusiju Akaru i svim našim partnerima što su se pridržavali sporazuma“, dodao je on.

Rusija – 60 dana

Rusija je pristala da se produži važenje sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka za samo 60 dana, izjavila je danas portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Još jednom ponavljamo. Rusija je pristala da produži ugovor za 60 dana“, naglasila je Zaharova za TASS.

UN potvrđuju da je sporazum o žitu produžen, rekao je danas portparol generalnog sekretara svetske organizacije Stefan Dužarik, ali nije precizirao za koliko je produženo važenje sporazuma.

Dužarik je saopštio da je važenje sporazuma, potpisanog u Istanbulu 22. jula prošle godine, produženo, kao i da je do sada oko 25 miliona tona žitarica i prehrambenih proizvoda izvezeno u 45 zemalja, što je, kako je naveo, pomoglo u snižavanju globalnih cena hrane i stabilizaciji tržišta.

UN nisu precizirale za koliko je produženo važenje sporazuma, preneo je TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.