Vesti -

Prodali za 100, sada kupuju za 500 evra: "Ako ne dobijemo milijarde iz Brisela..."

Slovački premijer Eduard Heger rekao je da su rastući troškovi struje doveli ekonomiju zemlje u opasnost od "kolapsa".

Izvor: B92.net, Poslovni dnevnik
Podeli
EPA-EFE/ALBERT ZAWADA
EPA-EFE/ALBERT ZAWADA

To piše Fajnenšel tajms, a prenosi Rojters.

Heger je rekao da bi povećanje cena nakon sukoba Rusije i Ukrajine "ubilo" privredu zemlje ukoliko ne dobije milijarde evra podrške iz Brisela, rekao je Heger u intervjuu, kako prenosi FT.

On je poručio da će Slovačka, ako ne dobije pomoć, zadržati struju za domaća preduzeća i građane.

Slovačka proizvodi puno struje, većinom u nuklearnim i hidroelektranama, ali njen najveći proizvođač prodao je početkom godine višak trgovcima koji sada tu struju u terminskim ugovorima preprodaju Slovačkoj po tržišnim cenama, višim i do pet puta, piše FT.

"Slovaci kupuju za 500 evra ono što su prodali za 100 evra", rekao je Heger za FT, dodajući da zato plan Evropske komisije o oporezivanju ekstraprofita proizvođača struje neće funkcionisati u Slovačkoj.

"Ako hoćemo porez na ekstraprofit, moramo ga uvesti na evropskom nivou", poručio je slovački premijer.

Prihod od evropskog poreza trebalo bi da bude ravnomerno raspoređen među svim članicama EU, što bi Slovačkoj donelo oko 1,5 milijardi evra, procenjuje.

Smatra i da bi Brisel trebalo da oslobod pet milijardi evra nekorišćenih sredstava iz fondova za regionalni razvoj za smanjenje energetskih računa u preduzećima, prenosi Poslovni dnevnik.

"U suprotnom slovačke kompanije će se zatvoriti i zapravo bi moglo doći do urušavanja cele ekonomije", kazao je Heger.

Ako Brisel ne pritekne u pomoć, "onda ćemo morati da zadržimo struju za naše kompanije i domaćinstva kako ne bi propala. Ne želimo to, ali ako ne bude druge pomoći, bićemo gurnuti prema tom rešenju", kazao je slovački premijer.

Pozvao je Brisel da proširi porez na ekstraprofit i na posrednike, odnosno trgovce energijom, koji takođe zarađuju na visokim cenama.

"Moramo uključiti trgovce zato što moramo shvatiti da su trgovci vlasnici ugovora (o snabdevanju energijom)", naglasio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.