Vesti -

Priznali grešku: Nakon 60 godina – kraj

Holandija je obustavila proizvodnju sa gasnih polja u regionu Groningen.

Izvor: Deutsche Welle
Podeli
Foto: Profimedia – ANP JEROEN JUMELET
Foto: Profimedia – ANP JEROEN JUMELET

Tu se gas eksploatisao 60 godina. Država je zaradila mnogo novca, ali je region pretrpeo štetu, piše Dojče vele.

Podzemna gasna polja u blizini Groningena na severu Holandije najveća su nalazišta ovog prirodnog energenta u Evropi. Prirodni gas se ovde eksploatisao od šezdesetih godina prošlog veka: iz zemlje je ispumpano oko 2.300 milijardi kubnih metara. Procenjuje se da 450 milijardi kubnih metara još uvek ležiš pod zemljom i tamo bi trebalo i da ostane.

Dokazano je da proizvodnja gasa izaziva zemljotrese. Do sada je registrovano oko 1.600 zemljotresa, na desetine hiljada zgrada je ozbiljno oštećeno, pogođeno je oko 100.000 ljudi. Bilo je ljutnje i očaja jer ni posle mnogo godina još uvek nisu dobili odštetu.

"Novac je bio važniji od bezbednosti i zdravlja"

Parlamentarna istražna komisija donela je ovog proleća poražavajuću ocenu: država i naftne kompanije Šel i Ekson mobil decenijama su sistematski zanemarivali bezbednost građana. Pored toga, pogođeni ljudi su zarobljeni u mrežu od birokratskih prepreka i zataškavanja.

Vlada i naftne kompanije priznale su greške. Vlada je u aprilu obećala oštećenim regionima 22 milijarde evra odštete. Samo od proizvodnje prirodnog gasa država je zaradila 360 milijardi evra, a Šel i Ekson mobil oko 66 milijardi evra.

Ako ponovo jako zahladni...

Proizvodnja gasa je trebalo da bude potpuno obustavljena još 2022. Ali, s obzirom na globalnu energetsku krizu nakon sukoba Rusije i Ukrajine, vlada je prošle jeseni donela odluku da se eksploatiše dodatnih 2,8 milijardi kubnih metara gasa, što je minimalna količina neophodna za rad postojećih lokacija i infrastrukture.

Proizvodnja na polju Groningen zvanično je okončana u nedelju 1. oktobra 2023. Međutim, jedanaest bušotina na lokaciji ostaje otvoreno još godinu dana, za slučaj "oštre zime". I ovi poslednji sistemi će takođe biti "trajno zatvoreni" do oktobra 2024.

A stručnjaci upozoravaju da bi, uprkos zatvaranju pogona za eksploataciju gasa, zemljotresi u regionu mogli da se nastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.