Vesti -

Prevoznici pod pritiskom: Pate zbog sankcija Rusiji

Prevoznici očekuju visoke troškove osiguranja i u idućim mesecima zbog zapadnih sankcija Rusiji.

Izvor: Aljazeera Balkans
Podeli
EPA-EFE/BAGUS INDAHONO
EPA-EFE/BAGUS INDAHONO

Prognoziraju i još više kaznenih mera u budućnosti, pokazala je anketa, prenosi Aljazeera Balkans.

Zapadne zemlje uvele su Rusiji u 2022. opsežne sankcije zbog sukoba sa Ukrajinom, koje su se nadovezale na niz kaznenih mera zemljama poput Irana i Venecuele, prenosi Hina.

Sankcije predstavljaju teret za kompanije, a pod posebnim su pritiskom prevoznici koji ne smeju da pružaju usluge za rusku naftu i naftne derivate ako njihove cene prekoračuju utvrđeni cenovni limit.

Čak 64 odsto velikih prevozničkih kompanija u putnom, železničkom, pomorskom i avio sektoru očekuje veće troškove osiguranja, a isti udeo njih predviđa i još više međunarodnih kaznenih mera u budućnosti, pokazalo je prvo istraživanje advokatske kancelarije DWF.

Njih 56 odsto smatra i da bi svet s više sankcija bio riskantniji za njihovo poslovanje, pokazala je anketa u kojoj su učestvovali izvršni direktori kompanija s prihodima u rasponu od jedne do sto milijardi dolara.

"Sankcije Rusiji povećavaju ionako značajan teret troškova koje kompanijama donosi usklađivanje s propisima (o sankcijama)", rekao je globalni lider DWF-ovog transportnog sektora Džonatan Mos.

Rast premija

“Rizik nepoštivanja sankcija ozbiljan je zbog stalne pretnje zatvorskih i velikih novčanih kazni, a idući meseci verovatno će doneti i redovnije provere”, kazao je Mos.

Premije osiguranja u avijaciji, pomorstvu i energetici i u segmentima političkog rizika i kibernetičke bezbednosti primetno su porasle, napominje.

“Zahtevi za nadoknadom štete zbog aviona blokiranih u Rusiji i brodova zapelih u crnomorskim lukama, očekivani budući gubici, znatno manji povrat ulaganja, smanjeni kapaciteti i recesijski pritisci rezultirali su neviđeno visokim premijama u nekim poslovima”, kazao je Mos.

“Sprema se savršena oluja. Cene osiguranja rastu i zato što, zbog propisa o sankcijama, osiguranici ne mogu do svoje imovine, a osiguravatelji ne mogu da istraže njihove zahteve i poslati istražitelje da procene štetu i preneti plaćanje stručnjacima”, objašnjava.

Istraživanje je sprovedeno u oktobru i novembru prošle godine, a obuhvatilo je 50 izvršnih direktora prevozničkih kompanija, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.