Vesti -

Preokret: Stvarno se može bez Rusije – jednom 320, sada 49

Cene prirodnog gasa u Evropi pale su na najniži nivo u skoro 18 meseci.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

To je najnoviji znak da je region izbegao energetsku krizu od koje se strahovalo, prenosi Si-En-En (CNN).

Referentne veleprodajne cene gasa pale su za skoro 5 odsto i dostigle 49 evra (52 dolara) po megavat-satu, što je njihov najniži nivo od septembra 2021. i daleko od rekordnog nivoa od 320 evra postignutog u avgustu prošle godine, pokazuju podaci Independent Commodity.

Kako prenosi američki medij, ovo je izuzetan preokret za kontinent koji je pre samo nekoliko meseci bio suočen sa nestašicom i potencijalnim nestankom struje pošto je Rusija, nekada najveći snabdevač, drastično smanjila izvoz gasa u Evropu, kao odgovor na sankcije EU zbog sukoba sa Ukrajinom.

Pad cena, koje su na najnižem nivou od početka rata u Ukrajini, dodatno će smanjiti rizik od recesije u Evropi. Cene su snižene, kako navodi CNN, zbog neočekivano toplog vremena ove zime, kao i napora regiona da racionalizuje potrošnju gasa, pronađe alternativne snabdevače i popuni skladišta.

Prodavnice gasa širom Evropske unije bile su popunjene 65 odsto u četvrtak, prema izveštaju Gas Infrastructure Europe, udruženja koje zastupa interese evropskih operatera gasne infrastrukture.

EU je takođe povećala uvoz prirodnog gasa iz Norveške i tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Sjedinjenih Država i Katara.

"Izgleda kao da se Evropa uspešno odvikla od ruskog gasa", rekao je za Si-En-En direktor za energetiku, klimu i resurse u Eurasia Group Hening Glojstin.

"I dalje je relativno skupo u poređenju sa dugoročnim prosekom pre krize, ali trenutni nivoi cena više ne ukazuju na rizik od nestašice, kao što su to bili veći deo prošle godine", dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.