Vesti -

Povučen potez koji može potpuno da uništi kriptobiznis

Komisija za hartije od vrednosti i berze SAD (SEC) podnela je ukupno 13 tužbi protiv najveće svetske kripto berze Bajnens i njenog vlasnika Čangpeng Žaoa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, CHOKCHAI POOMICHAIYA
Foto: shutterstock, CHOKCHAI POOMICHAIYA

Predsedavajući SEC-a Geri Gensler je saopštio da su Žao i entiteti vezani za Bajnens "učestvovali u velikoj mreži obmane" i "namerno izbegavali zakon", prenosi CNBC.

SEC tvrdi da je Bajnens radio na tome da privuče američke investitore na neregulisanu međunarodnu berzu, da je Žao mešao fondove investitora sa vlastitim i prekršio američke zakone o hartijama od vrednosti, Navodno, milioni dolara su navodno poslati na račune evropske kompanije koju kontroliše vlasnik berze Bajnens.

Čangpeng Žao je na Tviteru reagovao objavljivanjem cifre "4", poznatom i pod simbolom "FUD", što u kripto zajednici oznaka za osobe ili pojave koje šire strah, nesigurnost i sumnju u bitkoin.

Na kripto berzama je zabeležen pad vrednosti bitkoina za skoro pet odsto, kao i povlačenje velike količine itirijuma.

Mnoge kompanije u kripto berzi su izrazile podršku Bajnensu, pošto smatraju da je ovo napad na celu kripto zajednicu, prenosi KoinMarketKep.

Šef kripto platforme Kardano Čarls Hoskinson je ovu situaciju opisao kao "bitku između demokratije i autoritarnosti".

Bitkoin ispod 25.000 evra, tužbe američkih regulatora uzdrmale berzu

Na najvećoj svetskoj berzi kripto valuta Bajnens je bitkoin danas u 15:00 sati imao vrednost od 24.990,63 evra.

Na kripto berzama je juče u večernjim satima zabeležen pad vrednosti bitkoina za skoro pet odsto, kao i povlačenje velike količine itirijuma, ali sada se situacija stabilizovala. V

rednost bitkoina je u poslednja 24 sata pala za oko 2,03 odsto. Ukupan obim trgovine bitkoinima u poslednja 24 sata je bio 11,63 milijardi evra.

Vrednost kripto valute itirijum je pala za 2,21 odsto, na 1.745,35 evra, dok je bajnens koin (BNB) pao za 2,34 odsto, na 281,10 evra.

Pored bitkoina (BTC), najviše se danas trguje itirijumom (ETH), bajnens koinom (BNB) i riplom (RCP). Najveći rast danas trenutno beleže kripto valute sin, ksno i mtl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.