Vesti -

Potvrđeno: Počelo je, uprkos protivljenjima

Počeli su preliminarni radovi za izgradnju dva terminala za tečni prirodni gas (LNG) istočno od nemačkog ostrva Rigen u Baltičkom moru.

Izvor: DPA
Podeli
Foto: Profimedia – Stefan Sauer/dpa
Foto: Profimedia – Stefan Sauer/dpa

To je saopštila energetska kompanija RWE, uprkos lokalnom političkom protivljenju, prenosi dpa.

Portparol kompanije sa sedištem u Esenu opisao je rad kao "samo istraživački" u odgovoru na pitanje dpa. Dozvolu je izdala Kancelarija za plovne puteve i brodarstvo Baltičkog mora, rekao je on.

Radovi se obavljaju u okviru ugovora koji je pokrenula nemačka vlada kako bi se okončala prethodna teška zavisnost zemlje od ruskog prirodnog gasa koji se isporučuje direktno gasovodom duž dna Baltičkog mora.

Dva broda trenutno obavljaju istražne radove, rekao je portparol.

"Uobičajeno je za projekte na moru da se vrši pažljiva inspekcija morskog dna i podzemlja", rekao je on. To je uključivalo pronalaženje municije iz Drugog svetskog rata, dodao je on.

Organizacija za zaštitu životne sredine Deutsche Umwelthilfe kritikovala je radove jer izazivaju zabrinutost u popularnim odmaralištima Rigena zbog izgradnje velikih terminala samo nekoliko kilometara od plaža.

Protiv projekta se oglasila i državna vlada Meklenburg-Zapadna Pomeranija. Prema rečima državnog ministra za životnu sredinu Tila Bakhausa, procedura za izdavanje dozvola je još u toku.

Građevinski radovi trenutno nisu dozvoljeni, jer je sezona mrešćenja haringe u toku.

Državna premijerka Manuela Švesig je više puta izrazila protivljenje terminalima blizu Rigena i pozvala saveznu vladu da pronađe alternativu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.