Vesti -

Potpuno neočekivano: Kina slabi

Indeks menadžera nabavke (PMI) je u Kini u maju pao na 48,8 poena, sa aprilskih 49,2 poena, saopštio je Nacionalni zavod za statistiku Kine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Maxx-Studio
Foto: shutterstock, Maxx-Studio

Ovaj rezultat nije u skladu sa prethodnim očekivanjima tržišta, koja su prognozirala blagi porast kineskog PMI u maju, na 49,4 poena.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti.

U maju je u Kini zabeležena druga mesečna kontrakcija zaredom, a PMI je na najnižem nivou od decembra, prenosi CNN. Proizvodnja je u aprilu pala na 49,6 poena, sa aprilskih 50,2 poena, a u padu je i broj novih porudžbina- 48,3 poena prema aprilskih 48,8. Nove porudžbine za izvoz su opale na 47,2 poena sa aprilskih 47,6.

Kineska ekonomija je u prvom kvartalu rasla brže nego što se očekivalo zbog velike potrošnje u sektoru usluga, ali fabrička proizvodnja kaska za ovim rezultatima zbog slabog ekonomskog rasta u svetu i manje globalne potražnje, zaključuje se u ranijoj analizi CNN-a.

Kineski izvoz je u aprilu na međugodišnjem nivou porastao za samo 8,5 odsto, što predstavlja značajno usporavanje u odnosu na mart, kada je zabeležen međugodišnji rast izvoza od 14,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.