Vesti -

Potpisan ugovor o izgradnji dodatnih 35 kilometara granične barijere sa Turskom

Micotakis je prilikom potpisivanja ugovora u petak ponovio da je plan da se granična barijera proširi na 140 kilometara kopnene granice Grčke sa Turskom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Andrzej Rostek
Foto: shutterstock, Andrzej Rostek

Ugovor o izgradnji dodatnih 35 kilometara granične barijere duž granice grčkog okruga Evros na severoistoku te zemlje sa Turskom potpisan je u prisustvu grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

Grčki premijer je rekao da će nastaviti na svim nivoima da traži finansiranje izgradnje te barijere iz evropskih fondova, objavio je "Grik reporter".

Izgradnja metalne ograde, visoke pet metara i šest metara ispod zemlje, koštaće grčku državu 99,2 miliona evra.

Ugovor su potpisali grčki ministar za zaštitu građana Takis ​​ Teodorikakos i predstavnici građevinskih kompanija, TERNA i Intrakat grupe. Trenutna dužina granične ograde između Grčke i Turske, za koju grčka vlada procenjuje da je sprečila ilegalan ulazak oko 250.000 migranata 2022. godine, iznosi 37,5 kilometara.

Barijera je deo strategije Grčke da spreči moguće tražioce azila da pokušaju da stignu u Evropu nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, pošto je Atina pokušavala da spreči ponavljanje događaja iz 2020. godine, kada su hiljade migranata i azilanata pokušale da pređu grčku granicu na Evrosu.

Grčka od tada pokušava da dobije sredstva od EU za taj projekat.

"Ako bismo trošili novac na zidove ili ograde, ne bi bilo novca za druge stvari", rekla je u januaru komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Amandmanom, koji je usvojen u četvrtak tokom glasanja u Odboru za budžet Evropskog parlamenta, zvanično je odbačeno korišćenje sredstava EU za finansiranje izgradnje barijera na spoljnim granicama EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.