Biz - B92.net

Postignut dogovor: Smanjenje – dva miliona dnevno; Morgan Stenli podigao prognozu cene

Grupa OPEK+ dogovorila se u sredu na sastanku u Beču da smanji zajedničku proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: RachenStocker/Shutterstock
Foto: RachenStocker/Shutterstock

Grupa je ovo učinila u nastojanju da zaustavi pad cena "crnog zlata" izazvan slabljenjem globalne ekonomije, javio je Blumberg.

To je najveće smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika od 2020. godine, koje neće imati tako veliki uticaj na globalnu ponudu kako to sugeriše cifra iz naslova, jer neke zemlje članice već pumpaju znatno ispod svojih kvota, što znači da su u skladu s novim ograničenjima i neće dodatmo rezati proizvodnju, ocenjuje njujorška agencija.

Uprkos tome, odluka naftnog kartela rizikuje da zada još jedan udarac globalnoj ekonomiji koja se već bori s inflacijom izazvanom visokim cenama energije. Ovaj potez takođe može da iziritira SAD i da bude okidač za potencijalni odgovor Vašingtona, dodaje Blumberg.

Predsednik Džo Bajden je ranije ove godine posetio Saudijsku Arabiju s ciljem da ubedi Rijad da poveća proizvodnju nafte kako bi Amerikancima obezbedio niže cene na pumpama uoči izbora na sredini mandata u novembru.

Rezanje proizvodnje od dva miliona barela dnevno biće proporcionalno raspodeljeno među članicama, pri čemu će osnov za podelu biti ranija proizvodna kvota svake zemlje. Prema računici Blumberga izvedenoj na bazi proizvodnje u septembru, to znači da će samo osam zemalja zaista obuzdati pumpanje, što će rezultirati realnim smanjenjem proizvodnje od oko 880.000 barela dnevno.

Američki zvaničnici su reanije danas upućivali apele kolegama u Persijskom zalivu pokušavajući da ih nagovore da se suprotstave smanjenju proizvodnje, dodaje njujorška agencija pozivajući se na dobro obaveštene ljude.

Morgan Stenli podigao prognozu cene nafte na 100 dolara za barel

Investiciona banka Morgan Stenli je podigla prognozu cene nafte za prvi kvartal 2023. sa ranije procenjenih 95 na 100 dolara po barelu, navodeći da će dogovor grupe OPEK+ o oštrom smanjenju proizvodnje i embargo EU na rusku naftu koji treba da stupi na snagu u decembru dovesti do oskudne ponude.

"Sada procenjujemo deficit ponude na tržištu nafte od 0,9 miliona barela dnevno u 2023. godini, u odnosu na 0,2 miliona barela dnevno ranije. Ta prognoza pretpostavlja da će ruska proizvodnja nafte pasti za 1,0-1,5 miliona barela dnevno nakon stupanja na snagu embarga EU na uvoz ruske nafte", objavio je danas "Morgan Stenli", prenosi Rojters.

Banka sada predviđa da će cena evropske nafte Brent u prvom kvartalu 2023. iznositi 100 dolara po barelu umesto 95 dolara, kako je ranije prognozirala, i napominje da će "Brent dostići 100 dolara za barel brže nego što smo ranije procenjivali".

Međunarodno referentna nafta Brent se trgovala jutros za oko 93,29 dolara po barelu, nakon što je u sredu ojačala za 1,7 procenata.

Voren Paterson, šef za strategije na robnim tržištima u holandskoj ING banci, smatra da će najavljeno smanjenje pumpanja iz OPEK+ grupe dramatično promeniti balans na tržištu nafte u ostatku 2022. i u celoj 2023. godini.

Smanjenje ponude od oko 1,1 miliona barela dnevno znači da će tržište biti uravnoteženije u četvrtom kvartalu 2022. i u velikom deficitu tokom cele 2023. godine, navodi Paterson.

"Ova najnovija akcija OPEK+ podupire našu aktuelnu prognozu cene nafte za celu 2023. od 97 dolara po barelu", dodaje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.