Vesti -

Posledica mobilizacije: I Rusi se smrzavaju?

Dok ruska vojska uništava ukrajinsku infrastrukturu i ostavlja milione bez struje i grejanja, mnogi Rusi se suočavaju sa sličnim problemima.

Izvor: Jutarnji list/Damjan Raknić
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/fotokaleinar
Ilustracija: Shutterstock/fotokaleinar

Sa tim problemima se suočavaju jer su stručnjaci za centralno grejanje trenutno na prvoj liniji fronta u Ukrajini, piše The Telegraph, prenosi Jutarnji list.

Stanovnici grada Astrahana u Astrahanskoj oblasti u blizini Kaspijskog mora požalili su se putem društvenih mreža da su zanatlije iz njihovog grada poslate u Ukrajinu, iako su građanima preko zime preko potrebni.

"Obratili smo se vojnim zvaničnicima i objasnili da dolazi grejna sezona i da su nam potrebni ljudi, ali nismo dobili jasan odgovor“, rekao je stanovnik Astrahana za "Možemo da objasnimo“, kanal na komunikacionoj platformi Telegram.

Temperature u Sibiru mogu pasti do -40 stepeni Celzijusa, što znači da neispravni sistemi centralnog grejanja mogu biti veoma opasni.

Naredbu za mobilizaciju rezervista izdao je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u septembru, a ruska vojska je nakon toga dobila 320.000 novih vojnika. Međutim, kako piše Telegraf, blizu milion Rusa, a možda čak 1,2 miliona, pobeglo je u inostranstvo da ne bi morali da ratuju. Rusija je tada ostala bez mnogo radnika.

Institut Gajdar u Moskvi objavio je studiju u kojoj se navodi da trećini svih industrija u Rusiji nedostaje radnika. Moskva planira da ovaj problem reši dovođenjem radnika iz centralne Azije, ali oni neće odmah doći. Dok ne stignu, mnoga domaćinstva će se suočiti s temperaturama na kojima se ledi voda u cevima, piše Jutarnji.

Vest o predstojećoj krizi centralnog grejanja u Rusiji dolazi nakon što su ruske snage nanele veliku štetu ukrajinskoj elektroenergetskoj mreži. Mnogi ukrajinski gradovi bi mogli da imaju problema sa strujom do marta 2023. Procenjuje se da je Ukrajina nakon ruskih napada izgubila 70 odsto kapaciteta za proizvodnju električne energije.

A zimski uslovi na frontu trenutno izgledaju ovako:

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da 10 miliona Ukrajinaca trenutno živi bez struje.

Ukrajinska vlada zatražila je od bogatijih Ukrajinaca da se privremeno presele u druge evropske zemlje. Pored toga, postavila je hiljade agregata koji omogućavaju sugrađanima da pune baterije na mobilnim telefonima, ugreju se i pojedu topli obrok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.