Vesti -

Porasle isporuke ruskog gasa Slovačkoj preko Ukrajine

Dnevne poružbine za isporuke ruskog gasa Slovačkoj preko Ukrajine porasle su danas, prema podacima slovačkog operatera TSO Eustrim.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: g_tech/Shutterstock
Foto: g_tech/Shutterstock

Nominacije za transport gasa preko granične kote Velke Kapušani porasle su na oko 946.741 megavat-sati (MWh) dnevno, u odnosu na 625.135 MWh dnevno u četvrtak, pokazuju podaci, izveštava Rojters.

Ruski Gasprom je saopštio da nastavlja danas isporuke u Evropu preko Ukrajine preko merne stanice Sudža, u količini od 61,97 miliona kubnih metara, što je povećanje u odnosu na 50,6 miliona kubnih metara u četvrtak.

Ukrajina je odbila prijave za isporuke gasa preko granične merne stanice Sohranovka, dodaje se u saopštenju Gasproma.

Moskva je u sredu uvela sankcije vlasniku poljskog dela gasovoda Jamal kojim je ruski gas transportovan u Evropu, kao i bivšem Gaspromovom ogranku u Nemačkoj, Gasprom Germaniji, čije podružnice opslužju evropske potrošače gasa.

Protok gasa preko gasovoda Jamal-Evropa kroz Poljsku ka Nemačkoj poslednjih nedelja je uglavnom radio u reverzibilnom režimu - od zapada ka istoku, a Gasprom je u aprilu obustavio snabdevanje Poljske gasom.

Na mernoj stanici Malnov, na nemačkoj granici, izlazni tok gasa u Poljsku iznosio je jutros 9,63 miliona kWh na sat, nešto manje u odnosu na otprilike 9,78 miliona kWh/h u ponoć, pokazuju podaci nemačkog operatera gasovoda Gaskejda.

Tok ruskog gasa u Nemačku kroz gasovod Severni tok 1 preko Baltičkog mora je stabilan na dnevnom nivou i iznosi 73.43 miliona kWh/h, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.