Vesti -

Pomak nakon 60 godina – konačno otvorili tržište

Kuba će dozvoliti stranim investitorima da uđu u njen sektor trgovine na veliko i malo prvi put u poslednjih 60 godina.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Ernesto Mastrascusa
EPA-EFE/Ernesto Mastrascusa

Taj potez predstavlja veliki pomak za komunističku vladu ove ostrvske države, kojim se ukida politika Fidela Kastra iz 1960-ih o nacionalizaciji maloprodaje, izveštava britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Odluka ima za cilj rešavanje nestašice osnovne robe, poput hrane i lekova, budući da se Kuba suočava sa najtežom ekonomskom krizom u poslednjih nekoliko decenija, s rastućim cenama i nezadovoljstvom javnosti. Ipak, to ne znači potpuno otvaranje kubanskog tržišta.

Vladini zvaničnici su rekli da će strani investitori moći u potpunosti ili delimično da poseduju veletrgovce na Kubi. Maloprodaja, međutim, neće biti otvorena za međunarodne investitore bez kontrole, jer "prevlast mora da ima državno tržište", rekla je ministarka spoljne trgovine Betsi Dijaz Velaskez.

Ministar ekonomije Alehandro Gil izjavio je da će ovaj potez omogućiti "širenje i diverzifikaciju ponude za stanovništvo i doprineti oporavku domaće industrije".

Fidel Kastro je 1969. godine nacionalizovao privatnu veleprodajnu i maloprodajnu industriju Kube. Novi zakon o stranim ulaganjima, međutim, priznaje da centralizovana vlada zemlje ne može da reši nedostatak osnovnih dobara bez ulaganja iz inostranstva.

Vladini zvaničnici kažu da će nova politika prioritet dati preduzećima koja se nalaze na Kubi već nekoliko godina, i poslovanju s preduzećima koja prodaju zelene energetske tehnologije i opremu koja bi mogla da podstakne domaću proizvodnju.

Deo prodavnice u zemlji morao je da uvede racionalizaciju, kako bi se osiguralo da potrošači imaju pristup osnovnim artiklima, poput jestivog ulja.

Hiljade ljudi je izrazilo nezadovoljtvo zbog visokih cena i nestašice hrane i lekova na protestima širom zemlje. Pošto su nedozvoljena javna okupljanja na Kubi nezakonita, mnogi učesnici protesta su uhapšeni.

Pandemija koronavirusa, smanjene subvencije iz Venecuele i stroga ograničenja i sankcije, koje je Kubi uveo bivši američki predsednik Donald Tramp, doprineli su ekonomskim problemima te zemlje.

SAD su u maju ove godine odlučile da Kubi ublaže sankcije iz Trampove ere. Prema novim merama, koje je odobrila administracija predsednika Džoa Bajdena, ublažena su ograničenja putovanja i iznos novca koji stanovnici SAD-a mogu da šalju svojim porodicama na Kubi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.