Vesti -

Položaj Francuske dramatično pao – zamenila je Švedska

Francuska je izgubila poziciju najvećeg evropskog izvoznika električne energije dok se bori sa produženim prekidima u svojoj nuklearnoj floti.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/koya979
Ilustracija: Shutterstock/koya979

Položaj Francuske se dramatično promenio u odnosu na pre godinu dana jer joj je bilo potrebno da uveze više energije nego što je izvezla tokom prve polovine ove godine, prema analitici energetskih podataka Enapsis Ltd, piše Blumberg.

Švedska se, nasuprot tome, popela na vrh, postavši najveći neto izvoznik u regionu, sa najvećim izvozom struje u Finsku i Dansku.

Obično, sa 56 nuklearnih reaktora, Francuska je bila ključni izvoznik, ali produženi prekidi znače da je samo oko polovina stanica dostupna. Ovo je dovelo do najviših cena u regionu, omogućavajući Francuskoj da nabavlja značajne količine energije iz drugih zemalja, dodajući dodatni pritisak energetskoj krizi u Evropi.

"Francuska nuklearna pitanja su rezultirala izuzetnom pozicijom neto uvoza za francusko tržište", rekao je Žan-Paul Harman, direktor Enapsis-a.

Francuske nuklearne elektrane su okosnica evropskog elektroenergetskog sistema, ali postaju sve nepouzdanije, otežavaći snabdevanje u susednim zemljama koje su se oslanjale na nuklearnog giganta da ostave upaljena svetla.

Prema podacima Enapsis-a, Francuska je izvezla 16,4 teravat-sati električne energije u prvoj polovini godine, skoro polovinu od 30,9 teravat-sati koliko je izvezla u istom periodu prošle godine. Francuski nuklearni reaktori su u sredu radili sa 50 odsto kapaciteta, na istom nivou kao u utorak, prema proračunima Blumberga koristeći podatke mrežnog operatera RTE.

I Nemačka i Velika Britanija povećale su neto izvoz električne energije tokom istog perioda, uglavnom kao odgovor na potražnju Francuske. Cene struje u Nemačkoj i Francuskoj su poslednjih dana rekordno porasle.

U međuvremenu, ukupan neto izvoz Švedske iznosio je 16 teravat-sati u prvoj polovini 2022. Italija je ostala najveći neto uvoznik tokom prvih šest meseci ove godine, nabavljajući 22 teravat-sata uglavnom iz Švajcarske i Francuske, navodi se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.