Vesti -

Pokajali se? Ilon Mask ubedio 19 investitora da mu pomognu da kupi Tviter

Prijatelji Ilona Maska koji su se uključili u njegov posao za preuzimanje Tvitera možda bi poželjeli da su propustili njegov poziv.

Izvor: Fortune/Investitor
Podeli
Foto: shutterstock, kovop
Foto: shutterstock, kovop

Prošle godine, Ilon Mask je oplemenio svoju legendu kao najvećeg prodavača na planeti okupivši verovatno najprestižniji spisak tehnoloških superzvezda ikada sastavljen za jednu investiciju. Izvršni direktor Tesle namamio je niz bogataša od Marka Andresena do Čangpeng Žaoa kako bi obezbedio "kraljevsku otkupninu" Tvitera.

Sve u svemu, Mask je prikupio 7,1 milijardu dolara od ukupne cene od 44 milijarde dolara od 19 prestižnih partnera. Takođe je pozajmio 13 milijardi dolara od grupe banaka, uključujući Morgan Stanley i Mitsubishi, tako da je ukupan kapital transakcije dostigao preko 30 milijardi dolara, a sam Mask je obezbedio najmanje 24 milijarde dolara.

Dakle, partneri poseduju nešto manje od jedne četvrtine preduzeća. Sedamnaest igrača dalo je gotovinu, dok su dva, Fidelity i Kingdom Holding, pod kontrolom princa Al Waleeda bin Talala iz Saudijske Arabije, uložili svoje deonice pre Maska u udele u novom privatnom preduzeću.

Tviter je sada privatno preduzeće, tako da njegovi finansijski podaci više nisu dostupni. I naravno, investitori i autsajderi već neko vreme imaju prilično dobru ideju da stvari možda ne idu najbolje u Ilonovom novom projektu. Ali sada dobijamo predstavu o tome koliko zapravo rezultati nisu sjajni, putem prijava iz Fidelity’s Contrafunda.

Iako fond drži samo mali deo Tviter deonica, to je otvoreno mesto na kojem investitori mogu kupiti i prodati deonice, tako da mora obezbediti tržišnu vrednost za svaku svoju deonicu svakog meseca. A brojke su užasne:

U novembru je Contrafund smanjio svoje akcije na Tviteru za 56%, na 23,5 miliona dolara. U martu je došlo još 7,5% na 19,5 miliona dolara. A 28. maja, Contrafund je otkrio da je do kraja aprila oduzeo dodatnih 3,5% od svoje početne, pune procene, smanjivši procenjenu vrednost Tvitera u svojim knjigama na 17,65 miliona dolara, za ukupno sedmomesečno uklanjanje 67%. Stoga, Fidelity sada vrednuje Twitter tek sa jednom trećinom kupoprodajne cene od 44 milijarde dolara, odnosno 14,5 milijardi dolara. To je polovina njegove tržišne kapitalizacije kada je Mask prošlog aprila otkrio da je počeo da kupuje akcije društvene mreže.

Istu matematiku možemo primeniti na originalnu investiciju 19 vlasničkih partnera od 7,1 milijardu dolara. Prema Fidelityjevoj meri, taj udeo sada vredi jednu trećinu tog ukupnog iznosa, ili 2,34 milijarde dolara, što znači da je do sada grupa pretrpela gubitak od skoro 5 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.