Vesti -

Pet članica EU traži mere zbog većeg uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine

Pet država EU pozivaju na preispitivanje mera za suzbijanje negativnih efekata povećanog uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Travel mania
Foto: shutterstock, Travel mania

Šefovi država i vlada Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke uputili su pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, u kojem pozivaju na preispitivanje mera za suzbijanje negativnih efekata povećanog uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u ovim zemljama, saopštila je pres služba bugarskog predsednika.

Prema rečima lidera pet zemalja članica EU, rat Rusije protiv Ukrajine doveo je ne samo do ogromnog povećanja troškova proizvodnje u poljoprivrednom sektoru i rizika za poslovanje, već i do problema na poljoprivrednim tržištima u Evropi, navodi se u pismu, prenosi portal Novinite.

Najozbiljnije poteškoće zbog značajnog povećanja ponude poljoprivrednih proizvoda primećuju se upravo u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom ili su joj u neposrednoj blizini. Istovremeno, otežano smeštanje viškova žitarica, uljarica i drugih useva u skladišta destabilizuje tržišta i dovodi do nametanja dodatnih troškova poljoprivrednim proizvođačima.

U pismu se ističe potreba za značajnim povećanjem sredstava EU dodeljenih merama podrške, pri čemu lideri pozivaju na izdvajanje dodatnih izvora finansiranja za podršku poljoprivrednicima koji trpe štetu i koji su u opasnosti od gubitka likvidnosti.

Takođe se poziva Evropska komisija da analizira mogućnost kupovine viškova žita od zemalja članica koje su susedi Ukrajine u humanitarne svrhe.

Potvrđuje se i poziv za finansijsku podršku EU za brži razvoj transportne infrastrukture i jačanje povezanosti kako bi se omogućio nesmetan transfer robe iz Ukrajine u treće zemlje.

Ukrajina, jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica, blokirala je svoje crnomorske luke nakon ruske invazije u februaru 2022. i pronašla alternativne rute za transport kroz zemlje Evropske unije Poljsku i Rumuniju, te su takozvana logistička uska grla dovela do toga da velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih proizvedenih u EU, završe u centralnoevropskim državama, što je pogodilo prodaju proizvoda lokalnih proizvođača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.