Biz - B92.net

Peskov prokomentarisao američki predlog: "Platili bi više ili tražili druge dobavljače"

Predlog SAD o uvođenju carina na rusku naftu značio bi da će kupci morati da plate više ili traže druge dobavljače, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvor: Index
Podeli
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Američka ministarka finansija Dženet Jelen juče je izjavila da bi Evropska unija mogla da kombinuje uvozne carine na rusku naftu s postupnim naftnim embargom koji pokušava da uvede kako bi smanjila ruske prihode od energije u sklopu šestog kruga sankcija toj zemlji zbog napada na Ukrajinu.

Koncept carina biće predstavljen na sastanku ministara finansija država G7

Koncept carina biće predstavljen na sastanku ministara finansija sedam najvećih svetskih ekonomija G7 ove nedelje kao ekonomski jeftiniji način da se prihodi od nafte izvuku iz Moskve uz postizanje bržih rezultata, rekli su zvaničnici američkog ministarstva finansija.

Budući da se ruska nafta prodaje s popustom u odnosu na globalnu referentnu vrednost, carina bi se mogla postaviti na nivo koji bi obuhvatio deo tog jaza i tako smanjio rusku dobit, poručili su američki zvaničnici. Ali carina bi morala biti dovoljno niska da Rusija zarađuje više nego što je košta proizvodnja, čime bi imala podsticaj za nastavak izvoza, dodali su, prenosi Indeks.

Držanjem ruske nafte na tržištu izbegli bi se potencijalni dalji skokovi cene nafte zbog smanjene ponude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.