Vesti -

Pariz ograničava cene: EDF u šoku, radnici prete štrajkom, a na kraju će sve platiti građani

Pariz -- Francuska država neće zanemariti elektroenergetsku kompaniju EDF i ublažiće posledice mera koje bi trebalo da ublaže udar poskupljenja struje za domaćinstva.

Izvor: Tportal
Podeli
Foto: Epa/ROMAN PILIPEY
Foto: Epa/ROMAN PILIPEY

To je danas poručio francuski ministar finansija Bruno le Mer.

Naime, vlada predsednika Emanuela Makrona naložila je prošle nedelje EDF-u da konkurenciji prodaje više jeftinije struje koju proizvodi u nuklearnim elektranama.

Francuska država vlasnik je 84 posto udela u EDF-u čije su deonice od oktobra pale gotovo 40 posto.

Kompanija je prošle nedelje objavila da će vladina odluka smanjiti njenu dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije u ovoj godini za oko osam milijardi evra.

Vladin nalog vremenski se poklopio s pripremama kompanije za ulaganja u nove reaktore koja će se meriti u milijardama dolara. Planove o gradnji najavio je predsednik Makron.

Glavni sindikati u EDF-u pozvali su na proteste, a glavni izvršni direktor EDF-a Žan-Bernar Levi nazvao je vladinu odluku "pravim šokom" i najavio mere za odbranu interesa kompanije.

Ministar finansija poručio je u danas da EDF može da računa na vladinu podršku.

"Budu li cene (struje) niske i manje unosne, država će podržati EDF", rekao je Le Mer za radio-stanicu RMC, prenosi Tportal.

Dodao je i da nijedan radnik kompanije ne mora da strahuje za budućnost.

"Podržaćemo veliku državnu firmu koja je ponos francuskog naroda", rekao je Le Mer. "Nastavićemo da ulažemo u EDF jer nam je cilj da izgradimo nove nuklearne reaktore koji su, iz strateške perspektive, apsolutno ključni za EDF", dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.