Vesti -

Pandemija podgrejala stres zaposlenih

Berlin -- Nemci su pre dvogodišnje pandemije bili znatno opušteniji na poslu, a i danas su manje pod stresom nego zaposleni u nekim drugim zemljama.

Izvor: DPA
Podeli
Ilustracija: KieferPix/Shutterstock
Ilustracija: KieferPix/Shutterstock

Na to ukazuje nova anketa agencije Galup (Gallup).

U poređenju sa drugim jakim industrijskim državama, nemački radnici u proseku manje osećaju stres od kolega u G7, grupi najmoćnih privreda sveta. U G7 pod stresom je 46 odsto zaposlenih, dok ga u Nemačkoj trpi 40 odsto, prenosi DPA.

Nemci su, opet, nešto više pod stresom od evropskog proseka od 39 odsto, navodi Galup, uz primedbu da je pandemija globalno podstakla percepciju stresa.

Za istraživanje, Galup je u 146 zemalja u slučajnom uzorku lično ili telefonom anketirao oko 105.000 zaposlenih.

"U Nemačkoj profitiramo od kombinacije uglavnom bezbednog zaposlenja, mogućnosti rada na skraćeno vreme i stabilnog socijalnog i zdravstvenog sistema", ocenio je Marko Nink iz Galupa.

Stres je ublažilo i to što su mnogi zaposleni mogli da rade od kuće, što je izbacilo obavezu putovanja do radnog mesta, dodao je Nink.

Mnogi su se u međuvremenu i navikli na rad od kuće i zato su, pokazala je anketa, manje orni da se sele zbog posla. Mogućnosti da biraju doprinosi i nedostatak stručne radne snage.

Polovina anketiranih ocenjuje da je trenutak dobar za traženje novog posla, ali svega 11 odsto u Nemačkoj i 14 odsto u Evropi smatra da je verovatno da će se zbog toga seliti u narednih godinu dana.

"Pandemija je na dugo situaciju okrenula u korist zaposlenih", rekao je Nink, ocenivši da će "rad od kuće postati važan faktor u aktivnostima poslodavaca".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.